*Srpski  |  *English
Hosting prema Vašim potrebama

Za nove klijente, korisnike naših usluga, odnosno kupce CREATOR PAKETA

BESPLATAN HOSTING PRVE GODINE !

...pogledaj

 

Newsleter
Vaše ime:
E-mail adresa:

Glasaj !

Da li Vam je potreban sajt ?

Nije mi potreban.
Svaka promocija je dobro došla.
Da. Veoma.
Bez sajta moj posao bi propao.
Rezultati

Šta je domen za web sajt i zašto mi treba ?


  2010-04-21Domen (eng: Domain) je zapravo ime ili adresa web sajta. Kao što imate adresu stanovanja, tako Vam je potrebna i adresa koju želite za sopstveni web sajt.


Domen se uz pomoć DNS (domain name system) prevodi u jedinstveni numerički kod ili tzv. IP adresu (Internet Protocol) a koju identifikuju računari.  Kada naprimer u Vaš web browser unesete www.nbgcreator.com , računar to prevodi u IP adresu servera na kome se nalazi naš sajt. To je proces koji se odigrava u pozadini a koji korisnici sajta ne vide.Domen nastavci (ekstenzije)


Ekstenzije domana mogu biti različite. Najrasprostranjenije su internacionalne kao što su .com, .org, .net .  Sve ove ekstenzije zapravo predstavljaju skraćenice koje opisuju karakter web sajta:


.com – komercijalne stranice
.net – grupa ili mreža ljudi
.org – razne organizacije, udruženja
.biz – kompanije i privatna preduzeća
.info – neodređen, koristi se u razne svrhe


Postoje i mnogobrojne druge ekstenzije kao i nacionalne ekstenzije koje zapravo upućuju na teritorijalnu pripadnost web sajta.Kako izabrati,  proveriti dostupnost i zakupiti domen ?


Izbor domena je veoma bitan, ukloliko za domen jednostavno ne birate ime sopstvene firme.


Potrebno je razmisliti i odlučiti se za ime koje je kratko,  pamtljivo, a koje opet odslikava generalni sadržaj Vaše web prezentacije.


Prilikom izbora domena morati voditi računa i o njegovoj dostupnosti. Veliki broj naziva domena je već odavno zauzet. 


Domen se ne kupuje u trajno vlasništvo, on se zapravo zakupljuje i plaća se na godišnjem nivou. Domen je moguće zakupiti na raznim internet lokacijama, kao i na našem sajtu.


Dostupnost pojedinih ekstenzija domena  možete proveriti i zakupiti  i na našem sajtu klikom ovde.Šta je to pod-domen (subdomain) ?


Pod-domeni se obično koriste za različite sekcije i delove prezentacije kao što su forum, demo i slično. Pod-domen je sastavljen iz prefiksa i glavnog domena kao npr. http://demo.nbgcreator.comDodatni domeni


Postoji mogućnost korišćenja više domena za jednu istu prezentaciju. Čest je slučaj da se zakupljuje više domena koji se zatim jednostavno redirektuju na glavni domen a sve sa ciljem povećavanja posete sajtu.


Realno koristi od ovakvog pristupa su beznačajne izuzev u retkim situacijama kad je naziv domena često kucano u pretrazi. Međutim danas je jako teško pronaći takve slobodne domene.