Blog

Gugl ukida trenutnu analitiku u korist Google Analytics 4



google-analytics-4

Gugl svake godine radi update, uključujući i veće promene kao što je ovog puta prelazak sa trenutne Analitike na GA4. Ovo je najavljeno još u oktobru 2020. godine, tako da se svi marketari mogu spremiti na vreme i postepeno usvajati novu verziju ovog alata. Iako korisnici trenutno mogu izabrati koju od ove dve verzije će koristiti, očigledno će veći broj njih početi da prelazi na Google Analytics 4, koji će vremenom postati standard.


U NBG Creator-u analitiku prometa merimo na osnovu postojeće platforme, ali istovremeno savetujemo klijente o prednostima GA4 i da bi uskoro trebalo da pređemo na istu. Ovo preporučujemo da bismo što pre počeli da se navikavamo na novi dizajn, funkcionalnost alata i prikupljanje podataka, tako da naredne godine u ovo doba, imamo unatrag podatke za barem jednu godinu.

 

Prednosti Google Analytics 4

 

Pogledali smo neke od glavnih karakteristika GA4, te vam neke ističemo u nastavku, da biste ih što bolje shvatili. Veoma je važno spomenuti da GA4 predstavlja unapređenu verziju Web + APP platforme. Nekada nismo mogli da pratimo analitiku za sajtove i mobilne uređaje na jednom mestu, te smo gubili više vremena i imali nepreglednost podataka. U odnosu na prethodne verzije, sada sve možemo videti putem GA4, koji je znatno olakšao posao, jer nam daje uvid u sve podatke, mogućnost da jednostavnije pratimo korisničko ponašanje, što nam štedi vreme.

 

Evo kako je do sada izgledalo praćenje statistike za mobilne aplikacije. To je bilo moguće na 3 načina. Najpre se pojavio Google Analytics for Apps, posle njega Firebase Analytics i poslednji, Google Analytics for Firebase. Sve ove verzije su imale ažuriranja i unapređenja, ali nikad nismo imali priliku da pratimo statistiku sa sajta i aplikacije na istom mestu.

 

GA4 je zapravo unapređena verzija alata Google Analytics for Firebase. Na jednom mestu možemo pratiti analitiku sa sajtova i aplikacija, ali i koristiti razne druge opcije, koje mogu unaprediti naše izveštaje, ukoliko ih samo znamo koristiti kako treba. Ono što je verovatno najvažnije od svega jeste to što, uz ovakav drugačiji pregled podataka, možemo pratiti aktivnost jednog korisnika na različitim kanalima.

 

Drugačiji izgled i obrada podataka


Upoznati smo sa time da nam GA daje mogućnost da saznamo ko dolazi na naš sajt ili aplikaciju, koje proizvode kupuje i šta se korisnicima od sadržaja najviše sviđa. Mogli smo u svakom trenutku proveriti podatke, a zatim njih pretvoriti u informacije, što je veoma važna veština.


Google je otišao korak dalje i omogućio nam širi okvir za lakše razumevanje tih podataka i njihove distribucije. Umesto običnih, sada nam je dostupan fleksibilan način kreiranja izveštaja, koji je prilagođen biznisu, čiju analitiku pratimo, a sve to putem Analysis Hub.

 

Pristup novim informacijama


GA4 nam pruža opcije koje su ranije jedino korisnici GA 360 mogli videti, a one su:
 

  • Funnel Analysis Report
  • User explorer report
  • User Lifetime report
  • Cohort analysis report
  • Path analysis report
  • Exploration analysis report
  • Segment Overlap report


Međutim, sa većim prednostima, dolazi i veća odgovornost. Marketari treba da budu spremni na korišćenje svih 3rd parti alata, jer iako su vrlo korisni, postoji mogućnost da neka od njihovih funkcionalnosti bude uklonjena ili prikazana na drugačiji način. To stvara potrebu da se stalno prilagođavamo i učimo, što može biti prilično zahtevno i frustrirajuće.


Iako postoje stvari koje nisu usmerene na pružanje benefita marketarima, prelazak na GA4 to ipak omogućava. Sada možemo preciznije pratiti na koji naćin trošimo novac na reklame, ponašanje korisnika na različitim uređajima gde stvaramo sadržaj, što će dovesti do većih poseta, prodaje i zadovoljnije publike.