Blog

8 dobrih call-to-action primera i zašto funkcionišu?



 

Skeptični ste po pitanju toga da li prodaja preko interneta može uspeti? Znajte da je danas skoro ceo svet na mreži, te je pred vama veliki potencijal da steknete mnogobrojne kupce. Ako ste u toku sa dešavanjima iz svoje niše i stalno postavljate sebi pitanje kako poboljsati posao, rezultati će kad-tad postati vidljivi.

 

Jedna od stvari, o kojoj ćemo govoriti u ovom članku, a koja će vam pomoći u razvitku poslovanja jesu pozivi na akciju. Međusobno se razlikuju po načinu prodaje, ali uvek su vrlo namerni, uključujući i one na društvenim mrežama. To bi moglo biti u suprotnosti sa vašom intuicijom: zar ne treba poslovni profili na Instagramu i Facebooku da budu autentični i s relativnim informacijama, da bi privukli publiku na angažovanje?

Činjenica je da bez dobro kreiranog poziva na akciju vaša publika možda neće znati šta dalje da radi. Propustićete da im pružite osnovne korake koje treba da slede, kao i mnoge mogućnosti. Zato vam u ovom postu želimo pomoći da naučite pisati CTA-e. Sledeći primeri će vam pokazati kako da svoje društvene mreže iskoristite na organski, besprekoran i efikasan način.

 

Šta je poziv na akciju?

 

Pre nego što zađemo u samu srž tematike, moglo bi biti korisno da odvojimo trenutak i definišemo šta je zapravo poziv na akciju. Ukratko rečeno: on podstiče publiku da učine nešto (pogledaju proizvod, kupe ga ili nešto drugo), a obično je u formi dugmeta, veze ili slike na koje se može kliknuti.

Uglavnom se primenjuje na stranicama gde vaši klijenti dobiju neke važne podatke ili emocionalnu vibraciju. Po pitanju dizajna, često je jednostavniji i mnogo manje sofisticiran. Verovatno u nastavku prepoznajete neke uobičajene primere:

• Pozovite odmah
• Kupite danas
• Registrujte se sada da biste dobijali sve informacije
• Kliknite ovde
• Zatražite chat
• Prevucite nagore za kupovinu

Verovatno ste shvatili samu ideju… S druge strane, loš poziv na akciju ne postoji, ali svakako (i nenamerno) možete napisati onaj koji je neefikasan. Ovo se posebno odnosi na društvene mreže, gde se marketing i komunikacija kreću tako brzo da se vaš poziv na akciju zanemari ili ne bude upečatljiv.

 

Više ne morate razbijati glavu, pitajući se kako prodavati stvari preko interneta, jer je ključ u detaljnom planiranju i postepenim koracima, koji vremenom daju rezultate.

 

Primeri poziva na akciju (i kako ih pisati za društvene mreže)

 

Postoji nekoliko konkretnih koraka koje možete preduzeti kada pišete poziv na akciju za društvene medije, da biste bili sigurni da je vaša poruka uočljiva. Uopšteno govoreći, ovi primeri poziva na akciju mogu se proširiti i izvan Facebook-a, Instagram-a ili drugih društvenih platformi da bi vam pomogli u porastu konverzija.

 

1. Budite jasni šta želite

 

Najvažnija stvar koju možete učiniti, kada je prodaja preko interneta u pitanju, je da poboljšate svoje pozive na akciju, tako što ćete kristalno jasno istaći šta želite. Zato se generalno ne koristi izraz „Kliknite ovde”, a navešćemo i zašto.

Iako ,,kliknite ovde” zvuči konkretno, zapravo je prilično nejasno. Šta se dešava kada kliknem?

Sa stanovišta marketinga i angažovanja, bolje je da budete jasni šta tražite od svoje publike. Evo nekoliko primera poziva na akciju koji zvuče specifično:

• „Pogledajte našu belu tehniku ovde”
• „Saznajte više o našim kvalifikacijama”
• „Kliknite da biste osvojili putovanje u Mađarsku!”
• ,,Naručite danas i osvojite poklon”

Što je vaš jezik specifičniji, vaši pozivi na akciju će biti efikasniji.

 

2. Naglasite prednosti

 

Kada kreirate poziv na akciju na društvenim medijima, morate biti svesni pažnje, koji će mu vaša publika posvetiti. Dakle, potreban vam je poziv na akciju kojim ćete naglasiti prednosti ove konkretne interakcije. Kako će korišćenje bele tehnike ili čitanje o vašim kvalifikacijama pomoći vašim potencijalnim klijentima?

Neki primeri mogu uključivati:

• Koristite našu belu tehniku da biste uštedeli novac
• Saznajte više o našim kvalifikacijama kako bismo vam olakšali izbor
• Kontaktirajte nas da biste odmah započeli svoju transformaciju
• Naučite kako da uštedite novac na računima za grejanje

Ovakvi pozivi na akciju imaju tendenciju da budu malo duži, pa ih treba uzeti u obzir za društvene mreže. Kao što smo istakli, naglašavanje prednosti vašeg poziva na akciju čini ga mnogo efikasnijim, posebno ako ga kreirate na pametan način.

Recimo, možete koristi video zapis, jer daje dobre rezultate, a takođe isti efekat možete postići i slikama. Korišćenje fotografije ili snimka primoraće vašu publiku da zastane i zaista pogleda šta govorite, povećavajući šanse da vaš poziv na akciju bude efikasan.

 

 

3. Postavite pitanja specifična za svaku od društvenih mreža

 

Ako pišete poziv na akciju za društvene medije, razumno je da vaši zahtevi budu specifični za tu platformu i publiku. Suština je da će on, s vremena na vreme, usmeravati korisnike na vaš sajt ili na neku drugu interakciju. Pravilno kreiran CTA treba da bude specifičan za svaku od vaših društvenih mreža.

Na primer, možete krerirati neki jednostavniji poput:

• „Pratite nas na Twitter -u da biste dobijali relevantne informacije”
• „Komentarišite našu objavu da biste pobedili”
• „Podelite ovaj post da biste proširili vest”

Kada osmislite pozive na akciju za društvene mreže, onda je smisleno i koristiti dodatne opcije koje Facebook, Twitter i druge mreže imaju - deljenje, sviđanje, komentarisanje jesu one ključne koje podstiču preglednost posta, angažovanje publike, a što dovodi do toga da vaša prodaja preko interneta napreduje. Pomenuti CTA primeri mogu vam pomoći da povećate svoju prisutnost na društvenim medijima i tako poboljšate angažman i konverzije.

 

4. Kreirajte prilagođene dizajne

 

Da biste zaista naučili kako poboljsati posao, zaboravite na teoriju, već primenite praktične primere na društvenim mrežama i iskoristite ono što vam pružaju. To istovremeno znači i povremenu saradnju sa svojim timovima za grafički i veb dizajn.


Platforme društvenih medija, poput Facebook-a i Instagram-a, uglavnom omogućavaju poslovnim nalozima da kreiraju prilagođena dugmad za poziv na akciju, podstičući korisnike da lajkuju, kupuju ili prate stranicu.

Korišćenjem prilagođenih elemenata dizajna, možete pomoći u skretanju pažnje na ona dugmad označena pozivom na akciju. Facebook, Twitter i Instagram pružaju vam dovoljno prostora za rad, a kog je važno mudro iskoristiti. Zadatak vašeg dizajnera da razvije prilagođena grafička rešenja može vam pomoći da niko ne propusti vaš CTA.

 

5. Prilagodite pozive na akciju za svaku platformu

 

Facebook, Instagram, Twitter i Linked-In različiti su oblici društvenih medija i obično privlače raznoliku publiku – Instagram i Snapchat uglavnom koristi mlađa populacija, dok su stariji korisnici, najčešće, prisutni na Facebook-u i Twitter-u.

Ako već poslujete online i zanima vas kako prodati stvari preko interneta, rešenje nije mnogo komplikovano – jedno od potencijalnih, jeste da posebno formulišete prilagođene pozive na akciju za svaku od društvenih mreža. Na primer:

• Podelite naš post da biste dobili priliku za akcijsku ponudu meseca! (Facebook)
• Lajkujte i komentarišite sliku da biste dobili uređaj za 50% snižen iznos! (Instagram)


Shvatili ste ideju… Ovi primeri poziva na akciju su slični, ali su male promene napravljene zbog publike i platforme. Uvek se sećajte ko je vaša publika i primenite odgovarajuću marketinšku taktiku da biste ih efikasno ubedili, a vi konačno saznali dodatni način kako poboljsati posao na internetu.

 

 

6. Neka CTA bude što kraći

 

Očigledno morate mnogo da vodite računa o pisanju poziva na akciju ukoliko vam je cilj da naučite kako prodati stvari preko interneta. Možda ćete doći u iskušenje da svoj poziv na akciju pretvorite u veliki opus kako biste bili sigurni da ste označili sve važne karakteristike. Međutim, to bi bila greška.

Dobar poziv na akciju mora nužno biti kratak i tačan, jer želite da se usredsredite na to da budete precizni i koncizni. Suština CTA jeste da korisnik klikne na njega, obavi šta treba i izađe što je pre moguće.

Na primer, u jednoj okolnosti mogli biste napisati „Pročitaj više”, dok u nekoj drugoj možete istaći „Pročitajte više da biste saznali kako vam možemo olakšati kućne poslove.” Ovi primeri poziva na akciju ističu kako čak i samo nekoliko reči mogu promeniti tok poziva na akciju, te je veoma važno paziti na njihov smisao i dužinu same rečenice.

 

7. Ograničite svoj opseg

 

Ako kreirate pozive na akciju za društvene mreže, apsolutno je važno da ograničite opseg onoga što tražite. Drugim rečima, ne želite da preterate. Ako reklamirate najnoviji i najveći električni automobil, verovatno nećete ubediti ljude da ga kupe preko Twitter-a.

Čak i navođenje njih da se prijave za probnu vožnju može biti loš predlog preko društvenih kanala.Ali možda ćete uspeti da naterate nekoga da se prijavi za bilten. Čak i taj jednostavan čin može nekoga navesti da se angažuje, te da postane jedan od vaših potencijalnih klijenata.

Uobičajeni pozivi na akciju na društvenim medijima ohrabruju ljude da:

• Kliknu na vezu koja ih vodi na sajt, da bi saznali više o nekoj temi
• Prate i lajkuju stranice na društvenim mrežama.
• Kontaktiraju firmu (ovo je obično karakteristično u situacijama kada su klijenti ili oni potencijalni veoma motivisani).
• Započnu ćaskanje

 

8. Uskladite CTA sa svojim marketinškim ciljevima

 

Ovo je veoma važno, jer vaš plan treba da bude u skladu sa sveukupnim marketinškim idejama, posebno kad je u pitanju formulisanje poziva na akciju – jedan od ključnih faktora koji vodi kupca od jedne do druge interakcije.


Zato je od suštinske važnosti da vaša publika ide u pravom smeru, prateći jasne pozive na akciju, dok ne dođe do kraja svog prodajnog puta.

 

Testirajte jedanput, dvaput, triput…

 

Ispitivanje primera i pamćenje onih koji su najefikasniji, može vam dugoročno pomoći. Mnoge marketinške kompanije primenjuju postupak analize, koji se obično naziva A-B testiranje.

 

Recimo, možete voditi kampanju na društvenim mrežama, s fokusom na poziv na akciju (A), beležeći krajnje rezultate, dok ste istovremeno u mogućnosti da započnete sličnu kampanju, formirajući drugačiji CTA (B).


Upoređujući uspehe i neuspehe među pozivima na akciju, možete odrediti u kom pravcu će rezultati biti najefikasniji i u skladu sa vašim ukupnim marketinškim ciljevima. Stoga testirajte, da biste potpuno bili sigurni da ste optimizovali svoje pozive na akciju za društvene mreže.

 

Napre odlučite šta tačno želite da vaš čitalac uradi. A nakon toga odgovorite na to pitanje i moći ćete da krenete u stvaranje neverovatnih poziva na akciju za društvene medije. Oni su vam zapravo i delimičan odgovor na pitanje, kako prodavati stvari preko interneta na lakši način.