Jasna komunikacija kompanije sa ciljnom grupom

 

Uspeli ste! Nudite kvalitetan proizvod ili uslugu. Pitate se koji je sledeći korak? Kako privući pažnju klijenta da kupi vaš proizvod? Da li je vaša usluga ono što se traži ili za nju tek treba da se čuje? Vama jeste u cilju ostvarenje što uspešnije prodaje, ali kako doći do kupca? Sve dok se pitate šta je dobro za vaš posao stremite ka uspehu u daljem poslovanju.

 

Zamislite vama omiljenu prodavnicu cipela. Šta vas je navelo da prvi put stanete pred tu radnju? Da li je to smislena kompozicija proizvoda u izlogu? Prijatna i umirujuća atmosfera? Neka akcija na proizvodu? Možda nova kolekcija? Ili pak, brend?

 

Ulaganjem u brend stvarate snažan vizuelni identitet svog poslovanja, nešto što vam vraća istog i donosi novog kupca. Ovo je proces koji iziskuje temeljno istraživanje tržišta, konkurencije i vaše ciljne grupe. Glavno i najbitnije pitanje glasi: Ko je vaš kupac? Ukoliko imate jasan i precizan odgovor, kompletna težina stvaranja brenda postaje umnogome lakša.

Branding & Vizuelni Identitet

 

 

 

Grafički dizajn

 

Dizajner je ključan faktor uspešnog starta svakog biznisa.Skeptični ste koga izabrati i kome poveriti vašu priču. Skeptični ste jer vas vizuelni identitet košta. Ovo je prva greška početnika preduzetnika. Kontinuirano ulaganje u posao, koji ima perspektivu, jednak je kontinuiranom uspehu u njegovom daljem razvoju. Da, vi uvek možete predati taj posao mladom i talentovanom sinu od tetke, platiti sitno i nositi se mišlju: Eto, uradi mi klinac, sve za džabe. Zatim dođu novi zahtevi, novi trendovi, novi alati, novi sistemi, a klinac je počeo da radi i nema vremena da se bavi daljim razvijanjem vašeg brenda.

 

Verovali ili ne, ovo je česta pojava u našem poslu. Klijenti nam dolaze zbunjeni kako im posao ne ide, a nude kvalitet. Mi smo tu da vam približimo zašto je do toga došlo i kako odatle dalje. Ponekad smo jednostavno morali da radimo sve ispočetka, jer vizuelni identitet u startu nije osmišljen da prati trendove koji dolaze. Vaš dolazak pred stručno lice, koje ima iskustvo u svom radu, znak je da vam je stalo da vaš posao uspe. Ako je vama bitno kako je vaš proizvod ili usluga prezentovana biće bitno i kupcu da vam se ponovo vrati.

 

Logo - lice vaše kompanije

 

Upoznali smo se sa vama i vašom pričom. Fokus nam postaje vaše ime, dizajn i primena vašeg brenda na tržištu. Pri izboru imena veoma je bitno proveriti da li je željeni domen istog slobodan. Sutra ćete praviti vašu prvu online prodavnicu. Dešava se da izabrano ime brenda nema slobodan domen (npr. .rs ili .com). O ovim stvarima treba unapred razmišljati.

Kako do dobrog imena?

Stavite sve na papir - ko je vaš kupac, koji su vaši proizvodi ili usluge, ko je vaša konkurencija, koje su boje koje karakterišu vaš posao, da li biste pored imena želeli i jasnu ikonicu koja oslikava ime firme i sl. Jednom kada je ideja jasna dalji vizual će se daleko lakše razviti. Logo ume da bude jako kompleksna stavka i stoga je treba temeljno istražiti. Dovedite sebe do tačke gde ste 100% sigurni da je to ono šta ste želeli.

 

 

Kakav logo mora biti?

 

 • Prepoznatljiv - Dobra paleta boja svakako čini da kupac sa neke veće daljine prepozna da je to baš vaš logo.
 • Pamtljiv - Čitljiv logo je najbolji logo. Kupac treba da zapamti vaše ime. Tako se stvara lakša komunikacija (metodom “od usta do usta”) i ostvaruje prodaja.
 • Prilagodljiv - Logo može biti horizontalan ili vertikalan, a da pritom ne izgubi definiciju i ideju koju nosi.
 • Jasan - Logo treba jasno da predstavi proizvode i/ili usluge koje nudite.
 • Bezvremenski - Pratiti trendove je u redu, njihova primena je svakako poželjna u određenim segmentima vašeg vizuala. Danas ste napravili logo po poslednjim trendovima, ali razmislite šta će se desiti kada dođe novo sutra i novi trendovi.

 

Kakav logo može biti?

 

Odabir boja vašeg logoa može nekad nositi sa sobom teške odluke. Pogledajte proizvode koje nudite, enterijer u kom izvršavate vaše usluge, aparate koje koristite i sl. Ovo svakako olakšava i sužava izbor boja koje će vas predstavljati, sve ostalo su nijanse. Kako znati šta koja boja predstavlja:

 

 • Crvena - Energija, ljubav, uzbuđenje, strast
 • Ljubičasta - Sofisticiranost, kreativnost, nostalgija, misterioznost
 • Plava - Poverenje, sigurnost, odgovornost, pouzdanost
 • Zelena - Ekologija, bogatstvo, rast, spokojnost
 • Žuta - Toplina, motivacija, kreativnost, pozitivnost
 • Narandžasta - Sreća, vitalnost, zabava, dostupnost
 • Crna - Vrednost, autoritet, prestiž, sofisticiranost
 • Multikolor - Višestranost, bez granica, pozitivnost


Bitan faktor u kreiranju vašeg logoa je izbor fonta koji prati ime vaše firme, ali isto tako prati ono šta prodajete. Postoje sledeći fontovi:

 

 • Serifni font - Određuje ga tradicionalnost, pouzdanost, profesionalnost
 • Bezserifni font - Karakteriše ga stabilnost, čistoća, objektivnost
 • Ručno pisani font - Predstavlja sofisticiranost, pristupačnost, feminizam
 • Zaobljeni font - Definiše ga moderan, prijateljski i otvoren pristup


Želite ikonicu ili pak avatar koji svojim izgledom prenosi publici ime vaše kompanije? Svaki geometrijski oblik ima svoj značaj u dizajnu:

 

 • Zaobljene ivice ikonica - Zajedništvo, pozitivnost, izdržljivost
 • Oštre ivice ikonica - Balans, stabilnost, efikasnost, muževnost, zakonodavstvo, nauka
 • Avatari ili Maskote - Gejming, sport, nostalgija, pozitivnost, pouzdanost

Brending mnogo više od logoa

 

Logo je lice vaše kompanije dok je brending predstavljanje vašeg poslovanja tržištu. Kvalitetan brending donosi široku potrošačku publiku. Danas svet brzo korača. Publika lako i brzo prisvaja nove trendove. Stoga morate uvek biti korak ispred i zato vam je potrebna dobra strategija u poslovanju.

Vizit karta, memorandum, fascikla, nalepnice, kese, pakovanja, bilbordi i sl. jesu elementi koji čine vizuelni identitet. Važno je formirati jedan stil koji je primenljiv na sve elemente koji prate vaše poslovanje. Izgradite identitet koji će ostaviti pozitivan i snažan utisak na vaše buduće klijente.

Pored identiteta, kompanija poseduje imidž - odnosno utisak koji brend ostavlja na pojedinca.
 

Kako se povezati sa publikom?

 

Tržište danas postaje sve konkurentnije. Firme osluškuju svoje klijente i formiraju sredstva kojim će zadržati stare i prisvojiti nove. Ukoliko želite da steknete konkurentsku prednost i konstantno unapređujete svoje poslovanje i zadržite kvalitet, ulaganja u isti su zagarantovana.

 

Vizual sa živih i opipljivih materijala važno je preneti na neopipljivo - WEB. Da, društvene mreže donose ciljani auditorijum, ali društvene mreže nisu glavni oblik prodaje. Ovo može proizvesti negativan odziv kupaca. Zašto? Nemanje izdvojenog prostora na webu - odnosno prezentacionog sajta ili online prodavnice, implicira da vi ne želite da uložite u svoje poslovanje. Klijent ne vidi ozbiljnost vašeg brenda. Može se desiti da dođete do pogrešne publike - tačnije one za koju niste izgradili svoj brend i tako se nađete na početku. Da do ovoga ne bi došlo, vaš cilj mora da bude jasan sa unapred izgrađenom strategijom.

 

Prezentacioni sajt odnosno online prodavnica

 

Pored kvalitetne estetike sajta veoma je bitna i njegova funkcionalnost. Mnoge kompanije se vode rečenicom “Kupovinom kod nas do Vašeg zadovoljstva”. E pa vidite, ovo, nažalost, često nije istina. Da bi vaši klijenti bili zadovoljni treba im omogućiti laku kupovinu. Dobro osmišljena navigacija, jasne kategorije i liste proizvoda ili usluga, prisvajanje klijenata putem akcija, uvođenjem novine pri procesu kupovine, trendovi koji će testirati vaš posao, uvođenje novčane poklon kartice i sl. Zaista širok spektar alata za vaše uspešno poslovanje na dohvat ruke. Prvo ulaganje u vaš posao jeste skupo, ali razmislite koliko vaši prihodi kasnije mogu da se uvećaju. Mi znamo cifre i verujte nam, isplati se.

 

Instagram i Facebook

 

Da bi se stranica na društvenoj mreži pokazala kao uspešan kanal promocije, potrebno je umeće prilagođavanja njihovim standardima. Kupac uvek traži povezanost vašeg brenda između logoa, reklamnog materijala, weba i društvenih mreža. Svaka ima svoj način prezentovanja vašeg brenda. Svaka je individua za sebe i iziskuje od vas moć transformacije, a da pritom ne izgubite svoj identitet. Neretko veliki broj firmi angažuje i profesionalnog fotografa odnosno fotografske usluge kako bi dobili što kvalitetnije fotografije svojih proizvoda i usluga koje nude. 

 

Modernizacija i rebrending

 

Mnogi jaki brendovi su uspešno zadržali svoju ciljnu publiku, iako su imali promene u svom vizuelnom identitetu. Te promene su bile sitne, ali u skladu sa vremenom, da pritom nisu stvarale konfuziju u potrošačkom društvu. Slobodno možemo da kažemo da su izmene ovog tipa zdrave za vaš posao.

 

Strah je dobar, uvek će biti prisutan kada ulazite u nešto novo. Vi koji stremite uspehu, dižete našu kulturu poslovanja na zavidan nivo. Stvorite snažan brending i pobedite strah.

 

... pozitivan strah - put do uspeha