Blog

Društvene mreže kao neizostavni element uspeha vašeg poslovanja



vodjenje drustvenih mreza

 

Već su vam sigurno nebrojeno puta ponovili da je vodjenje drustvenih mreza danas nešto što se podrazumeva ukoliko imate nameru da uspete u bilo kakvom biznisu (onom koji ste tek otvorili ili onaj koji postoji već godinama i „uspešno“ funkcioniše putem preporuka). Ako vam nisu rekli, krajnje je vreme da saznate ovu činjenicu i vodjenje drustvenih mreza shvatite ozbiljno! Jer, koliko god mislili da je vodjenje drustvenih mreza gubljenje vremena (i novca ako nekoga plaćate za to) na „kliktanje“ po facebooku, instagramu i drugim popularnim mrežama, verujte nam da to nikako nije slučaj ako se time bavite predano i kvalitetno, jer između ostalog – samo tako i možete postići željene rezultate.


Ne verujete? Probajte sami! Mnogi su tek na ličnom primeru uvideli da nije sve tako lako i bezazleno, pogotovo ako vodjenje drustvenih mreza radi osoba bez stručnosti i adekvatnog znanja. Tada zaista i možete reći da ste bespotrebno izgubili vreme i novac. Ali, ako vodenje drustvenih mreza prepustite profesionalcima – stvari idu u totalno drugačijem smeru.


Ono što je bitno za uspeh određene firme ili brenda, i to ne samo na društvenim mrežama, jeste dopadljivost i svest kupaca o istima. Kada govorimo o dopadljivosti na popularnim društvenim mrežama, pre svega mislimo na vizuelnu dopadljivost samih objava i zatim privlačenje (i zadržavanje) pažnje publike/potrošača da to nešto što im se nudi i kupe iz određenih razloga.


Takođe, verovatno vam nije potrebno da imate profile na svim društvenim mrežama, jer se vaša publika ne nalazi svugde. Zato je za uspeh važno imati što više informacija o svojoj ciljnoj grupi i u skladu sa tim napraviti strategiju i plan za vodjenje drustvenih mreza – onih koje odgovaraju vašim i potrebama vaših kupaca. Ovo su samo neke od uvodnih teza o popularnosti na društvenim mrežama i mogli bismo o tome pričati u nedogled, ali ako vas zanima kako drustvene mreže mogu unaprediti vaše poslovanje – najbolje je da se unapred dobro informišete o svemu i upustite se u ovu avanturu uz realna očekivanja i bez predrasuda.

 

Zašto vam je potrebno vodjenje instagram naloga?


Sada već možemo reći da je popularnost instagrama značajno premašila očekivanja i da je instagram jedan od najbrže rastućih društvenih mreža. S toga nije ni čudo da sve veći broj preduzeća nudi svoje proizvode ili usluge na instagramu, što zapravo znači mnogo veću količinu sadržaja i veliku prisutnost konkurencije. Ono što vam je potrebno jeste da se razlikujete od drugih, a to ćete uspeti samo ako stručno radite vodjenje instagram naloga. A šta zapravo ovo znači i šta vam donosi profesionalno vodjenje instagrama?


Za početak, vodjenje instagram profila treba da bude u skladu sa tehnološkim trendovima i da ton komunikacije prilagodite navikama vaših kupaca odnosno potrošača. Otvaranje biznis profila i vodjenje instagram naloga prvi je korak ka tome da steknete određeni uvid u statistiku vaših pratilaca koja će iskusnim menadžerima tj. osobama koje su zadužene za vodjenje instagrama obezbediti značajne podatke radi kreiranja strategije i plana. Uz to, prebacivanje instagram naloga sa privatnog na biznis profil će vam omogućiti i druge prednosti poput ostavljanja podataka o delatnosti preduzeća, linka ka sajtu ili online prodavnici, dodavanje dugmeta za kontakt, mogućnost za sponzorisanje objava (o čemu ćemo još govoriti)...


Iako je objavljivanje slika verovatno prva stvar koja vam padne na pamet kada pomislite na vodjenje instagram profila, kad MI kažemo „vodjenje instagrama“ – ne mislimo samo na puko „postovanje“ i izvršavanje operativnih zadataka. Ako vodjenje instagram profila prepustite profesionalcima, to znači da ćemo u vaše ime uraditi sve što je potrebno za uspešan nastup na ovoj društvenoj mreži i dobru povezanost sa pratiocima, potencijalnim kupcima/klijentima.


Iza pojma „vodjenje instagram naloga“ krije se: istraživanje tržišta radi pravljenja najbolje strategije plana objava postova i story-ja (priča), podešavanje i optimizacija instagram naloga, kreiranje i obrada fotografija i video zapisa, objavljivanje atraktivnih i kvalitetnih postova uz odgovarajući „copy“ (tekst), analiza i kreiranje hashtag strategije, povećanje broja pratilaca i komunikacija sa njima, praćenje konkurencije i trendova, izveštaje i predlaganje dalje strategije za razvoj instagram profila, kao i sve druge poslove koji utiču na uspešno poslovanje vaše firme.

 

vodjenje drustvenih mreza

 

Sponzorisane objave na instagramu - cena


Iako postoji određeni neplaćeni domet iliti organski reach objavljenih postova, ukoliko zaista želite popularnost i uspeh na društvenim mrežama, neophodno je da povećate vidljivost same objave, pa time i svest o vašem preduzeću ili ponudi, čime ćete uticati i na povećanje broja pratilaca i brojne druge segmente prema kojima će vaš instagram nalog rasti. Kada su u pitanju plaćeni oglasi na instagramu odnosno sponzorisanje, postoji nekoliko tipova i to: foto oglasi, video oglasi, karusel oglasi, projekcija slajdova, kao i story oglasi odnosno sponzorisanje priča. U zavisnosti od postavljenih ciljeva, određuje se i strategija za plaćeno oglašavanje.


Kada se pomenu sponzorisane objave na instagramu, cena odnosno koliko košta sponzorisanje i da li je ono neophodno jeste nešto što će klijenta uvek prvo zanimati. Iako ova aktivnost nije obavezna u smislu da je neizostavna u ponudi, svi koji žele uspeh moraju da odvoje određeni budžet i za sponzorisane objave na instagramu. Cena za sponzorisanje zavisi od nekoliko faktora, pre svega od budžeta klijenta i tipa sponzorisanja. Takođe, postoje značajne razlike između običnog „boost“-ovanja i napredne strategije oglašavanja koja podrazumeva definisanje cilja i ciljne grupe, A/B testiranje, uključivanje prodajnog levka, podešavanje i praćenje facebook pixela, svakodnevna optimizacija kampanja i njeno prilagođavanje...


Ipak instagram služi za zabavu i druženje, pa vodite računa da i plaćeni oglasi budu zanimljivi, pokreću emociju i probude interesovanje publike. Samo tako će za sponzorisane objave na instagramu cena biti niža po kliku, a time i uspešnost kampanje veća! Ako vam sve ovo zvuči komplikovano i nemate dovoljno znanja ili vremena da se sami bavite poslom kao što je vodjenje instagrama, pošaljite nam upit i rado ćemo vam poslati ponudu. Naš pristup je individualan, a u cilju dugoročne uspešne saradnje prilagođavamo se svakom klijentu i njihovim potrebama i mogućnostima! Kontaktirajte nas za sve dodatne informacije i dogovor.


Autor teksta: Biljana Radojčić