Blog

Black Friday je iza ćoška. Koje marketinške taktike primeniti na ovaj dan?



black-friday-u-prodavnicama


Srbija će ovog petka vrveti od ljudi. Znate li zbog čega? Nije u pitanju ni koncert Zdravka Čolića, a ni besplatno deljenje sladoleda. Ovo je čak bolje toga! Stiže nam Black Friday – dan za šoping i posetu mnogo prodavnica, kako online, tako i onih fizičkih.


A tema nas upravo dovodi do vas. Baš tako – do osobe koja teži da pronikne u razmišljanje kupaca i podstakne prodaju svojih proizvoda na ovaj dan.

 

Ako ste jedna među takvima, onda verovatno i dalje čitate članak. A mi vam uskoro otkrivamo sve one taktite i cake, koje će vam pomoći da povećate promet e-trgovine, a da pritom izbegnete ogromnu potrošnju na Google oglasima.


Ne takmičite se po ceni, umesto toga dajte vrednost


Hajd’ da ovo protumačimo... Prema marketinškim stručnjacima, potrošači su posebno željni kupovine na ovaj dan i spremniji da potroše više. Neki će tražiti povoljnije cene, a drugi dobru ponudu – a to znači da će želeti da dobiju veću vrednost za novac koji su spremni da potroše.


Umesto da jednostavno snižavate cene, možete ponuditi paket aranžmane sa neverovatnim popustima, specijalnim prazničnim proizvodima ili čak poklone, a ovi primeri će vam se pokazati kao dobri marketinski trikovi za prodaju. Ponudite poklone da povećate prosečnu vrednost porudžbine


Naime, ponudite nekoliko mogućnosti poklona da biste kupce ,,namamili” da se odluče za opciju, koja će ih podstaći na veću potrošnju. Ponudite dva nivoa nagrada. Evo kako to izgleda na praktičnom primeru.
 

  1. Potrošite 5 hiljada, dobijte poklon od 1.500 dinara
  2. Potrošite 8 hiljada, dobijte poklon od 4.000 dinara

Nakon što sagledaju 2. opciju koja je bolja po njih, jer dobiju poklon u vrednosti polovine iznosa koji su potrošili, kupci će verovatno odlučiti da potroše više. Ukoliko ovaj postupak već niste praktikovali, ovo za vas može biti neka vrsta eksperimenta. Tako da možete pratiti izbore kupaca i zaključiti kakav će biti krajnji rezultat.


A mi verujemo da će, ako budete sledili ovaj korak, Black Friday biti vaš dan kada ste ostvarili najveći prihod. Još bolje, ovu taktiku možete koristiti i za podsticanje svojih predstojećih prazničnih ponuda ili vam može služiti kao dobar primer ako vas zanima kako povecati prodaju na Instagramu.

 

Testirajte prodaju nudeći promotivne proizvode

 


Pre nego što sprovedete ovaj korak, najpre bi bilo dobro da napravite analizu prošlog Crnog petka, da biste znali gde da ,,smestite” vrednosti svojih porudžbina, prema učestalosti kupovine. Najpre možete definisati tri cene i označiti ih:

 

  • Niska vrednost – 5.000
  • Srednja vrednost – 8.000
  • Visoka vrednost – 16.000
     

Zatim testirajte ove tipove tokom 24h, nudeći promotivne proizvode, da biste saznali koji je najefikasniji za vašu publiku. Na primer, nivo srednje vrednosti može izgledati ovako:
 

  • Potrošite 8.000 dinara, dobijte popust od 3.000 dinara popusta u gotovini (popust na gotovinu)
  • Potrošite 8.000 dinara, dobijte 25% popusta (procenat popusta)
  • Potrošite 8.000 dinara, dobijte besplatan poklon u vrednosti od 3.000 dinara (besplatan poklon uz kupovinu)
     

Možda se pitate u ovoj fazi: Zašto da nudim popust? Zapamtite, vaš cilj ovde nije samo da znatno smanjite cene, već da podstaknete kupce da dostignu višu prosečnu vrednost porudžbine i promene svoje navike potrošnje.
 

zena-srecna-zbog-online-kupovine


Sprovedite taktiku ,,Stopa vrednosti”

 

Kada su u pitanju marketinski trikovi za prodaju online, kupovina će biti povećana ako primenite taktiku davanja više izbora kupcima sa dodatnom vrednošću za njih, a ne samo pružanja velikih popusta. Neki stručnjaci su je već sagledali u 2018. i 2019. godini i nazvali je „Stopom vrednosti” – umesto da snižavate cene i nudite popuste, dajte dodatne pogodnosti da biste povećali ukupnu vrednost proizvoda.


To je taktika koju mnogi trgovci uspešno praktikuju godinama. Recimo, ako se bavite prodajom dečije opreme, možete ponuditi kupcima da uz svaku kupovinu bicikle po punoj ceni, kao poklon dobiju cipele i jaknu za svog mališana.

 

Кao poslednji korak, primenite najveću promotivnu ponudu na celom sajtu tokom Crnog petka. Postavite ponudu svuda – istaknite je na banerima, slikama početne strane sajta, stranici proizvoda i očekujte rezultate.


Ponudite ekskluzivne ponude za odmor


Ističemo još jednu genijalnu taktiku koja mnogim knjižara može pomoći da zadrže vrednost svog brenda: lansiranje ekskluzivnih potpisanih izdanja knjiga. Dok potrošači obično očekuju snižene knjige tokom Crnog petka, preporučujemo da idete protiv ovog principa povećanjem vrednosti za kupce.


Ovo bi vam omogućilo da zadržite vrednost svog brenda, ali i da se izdvojite iz gomile. Možete uraditi odličan posao tako što ćete prkositi Crnom petku i izbeći da svoje knjige stavite na popust.


Naime, umesto da ih prodate po nižim cenama, možete predstaviti gomilu novih knjiga sa autogramima priznatih autora, kao deo svoje kampanje za na ovaj dan. Ovo pokazuje da Crni petak nije ograničen samo na popuste i dobre ponude. Možete ubaciti nešto jedinstveno i ponuditi dodatnu vrednost ili učiniti nešto lepo za svoje potrošače.


Počnite na vreme i proširite prodaju


Umesto da se fokusiraju na Crni petak kao na jedan dan rasprodaje, neki prodavci gledaju na duže staze, pa popuste na svoje proizvode nude tokom celog novembra, a ne samo tokom trajanja Crnog petka. Jednostavna taktika koja funkcioniše jeste da samo pošaljete ponudu dan ranije, u četvrtak, i očekujte povećanje svog prometa.

 

 

Započnite prodaju pre bilo koga drugog

 

Umesto da se samo fokusirate na petak, naš savet je da ranije počnete sa ponudom za Crni petak. Slanjem reklamnih ponuda putem e-pošte, nekoliko dana ranije, imate veće šanse da ti mejlovi budu pregledani i da pobedite konkurenciju.

 

Kada odlučite da sa svojom ponudom počnete nedelju dana ranije, sigurno ćete uticati na potrošače da vas zapaze i posete vas, a i vama će znatno biti lakše u toku poslovanja, jer ćete moći da svoje marketinške aktivnosti detaljno sprovedete tokom nedelju dana, a ne samo tokom tri. Trik je jednostavan, baš kao i slanje e-pošte dan ranije.


Izgradite popularnost tako što ćete odmah objaviti svoje promocije


Umesto da vaše ponude za Crni petak držite u tajnosti, najavite svoju promociju ranije svojim potencijalnim kupcima. Ovo bi moglo zvučati kontradiktorno, jer bi dojavljivanje potencijalnim kupacima kada će prodaja tačno početi, moglo da ih navede da odlože kupovinu u nadi da će dobiti nižu cenu.


Međutim, ako vaš klijent ranije zatraži od vas ponude za Crni petak, treba da mu ih i pružite, jer sigurno ne želite da ode na sajt vaše konkurencije. Možete iskoristiti priliku da svojim akcijskim ponudama privučete i nove potencijalne kupce na svoj sajt i iskoristite to vreme, do Crnog petka, da izgradite lojalnost brenda.

 

Ako želite da dodatno povećate prodaju na svojim društvenim mrežama, onda svoje popuste predstavite svojoj publici i putem njih. Eksperimentišite, probajte razne taktike i sigurno ćete saznati kako povecati prodaju na Instagramu i Fejsbuku.


Jedan od načina da to uradite na svom sajtu, jeste da postavite posebnu stranicu, gde ćete napisati šta vaša ponuda sadrži i navesti informacije putem kojih mogu saznati više o njoj. A posetom te stranice, kupci će saznati gde tačno da idu da bi dobili najažurnije vesti o vašoj ponudi. Ovo ih takođe zadržava na vašem sajtu, umesto da traže ponude negde drugde.

 

Recimo, ako se bavite prodajom torbi, možete pružiti svojim kupcima dovoljno vremena da pregledaju vaš katalog i odluče se na kupovinu određenih tašni, pre nego što dođe taj dan kada ćete ponuditi 20% na te modele.


Raširite prodaju tokom meseca


Sledeća taktika jeste da prodaju rasporedite tokom meseca, umesto da je koncentrišete na jedan određeni dan. Ovo će verovatno pomoći vašem timu u radu, ali i vašim klijentima da donesu bolje odluke.


Marketinški stručnjaci smatraju da, iako bi fokusiranje promocija na jedan verovatno dovelo do povećane prodaje, postoje i nedostaci ovog vremenski ograničenog pristupa, koji nastaju usled visokog pritiska na dugoročno zadovoljstvo publike:
 

  • Rizikujete da budete utopljeni: takmičite se sa toliko mnogo brendova da biste ostvarili prodaju tokom jednog vikenda; rizikujete da vas nadmaši neko drugi sa većim dosegom / boljim popustom.
     
  • Кupci se osećaju pod stresom: Vremenski pritisak nije dobar za mentalno zdravlje vaših potrošača, te mogu biti pod stresom i impulsivno doneti odluku o kupovini, zbog koje bi se kasnije pokajali.
     

Da li znate da je svaki peti potrošač zažalio zbog kupovine na Crni petak tokom prošle, 2020. godine?! Samo zamislite kupca koji je izvršio impulsivnu kupovinu na ovaj dan: proizvod je možda ostao neiskorišćen ili je kupac morao da prođe kroz muke oko vraćanja, a taj brend je povezao sa osećajem krivice i razočaranja.


Umesto toga, postoje primeri brendova koji su pametno povukli potez i ponudili određeni popust na ceo asortiman svojih proizvoda tokom celog meseca novembra, da bi se rešili eventualnih nelagodnosti koje donosi Crni petak.


Crni petak je sve bliži…


Stoga razmislite i odlučite koji marketinski trikovi za prodaju bi bili dobri po vaše poslovanje i potrošače, ne samo tokom Crnog petka, već i za vreme narednih praznika. Eksperimentišite i otkrijte neku od gorepomenutih taktika ili caka. A koje će podstaći druge da kupovinu obave baš na vašem sajtu.

 

A sada pravac na posao, jer je ostalo još svega nekoliko dana do famoznog Crnog petka. Pripremite se na vreme i očekujte dobru prodaju u narednom periodu.