Izrada i razvoj web sajta

 

Vaša internet prezentacija treba da bude vaša lična karta, prezentacija na kojoj potencijalni klijenti mogu da saznaju više o vama, vašim proizvodima i uslugama.


Potreban vam je vizuelno dopadljiv web sajt koji treba da prati UIX dizajn odnosno dizajn web sajta okrenut korisničkom iskustvu. Posetilac treba lako da se snadje kako na desktop verziji tako i na mobilnoj verziji web sajta. Tekstualni sadržaji i informacije treba da budu tačne i ažurne. Cena izrade web sajta ne treba da bude u prvom planu i presudna. 

 

Izrada Internet prodavnica - nbgcommerce.com

 

SEO - optimizacija sajta podrazumeva da su web stranice tehnički i sadržajno optimizovane za pretraživače.

 

Posetite nas ili pošaljite zahtev za ponudu.

 

Izrada i razvoj web sajta

 

Responsive web dizajn

 

Dizajn web sajta treba da bude moderan, prilagođen poslovanju i krajnjem korisniku. Već godinama unazad, podrazumeva se da web sajt mora da bude responsive, odnosno da se njegov izgled prilagođava desktop, mobilnim i tablet uređajima. Kod mnogih poslova beležimo posetu putem mobilnih uređaja koja prelazi 80% od ukupne posete.


Prilagođavanje web sajta za mobilne uređaje može da bude jednostavno tako što se kompletan prikaz i sadržaji prilagođavaju rezoluciji ekrana. Web programiranje je napredovalo te je danas moguće da se određeni sadržaji ne prikazuju ili se pak drugačije prikazuju na mobilnim uređajima. Praksa je pokazala da su navike korisnika interneta putem desktop računara i putem mobilnih uređaja u velikoj meri različite, te se u skladu sa tim i dizajn prilagođava svakom uređaju ponaosob.

 

Struktura web sajta

 

Postoje nepisana pravila po kojima se kreira struktura jednog web sajta, a koja je u uskoj vezi sa trendovima i ustaljenim korisničkim praksama. Primetićete da se logo u većini slučajeva nalazi na levoj strani ili pak u sredini zaglavlja sajta, te gotovo nikada nećete videti logo na desnoj strani. Zaglavlje sajta koje pored logoa, sadrži meni, promenu jezika, kontakt telefon, pretragu na ključnu reč, danas se pravi po standardu da bude sticky (lepljivo) što u prevodu znači da kada skrolujete stranicu na dole zaglavlje se transformiše i ostaje uvek dostupno korisniku s ciljem olakšanog i bržeg kretanja po sajtu.


Izdvajanje sadržaja za početnu stranicu, kao i raspoređivanje i povezivanje sadržaja stranica su stavke od presudnog značaja za kretanje korisnika. Sigurno ste već čuli za pravilo "3 klika" koje podrazumeva da korisnik što brže (u "tri klika") dođe do željene informacije. Sa druge strane, kada sajt ima obimniji sadržaj, cilj je da se korisnik što duže zadrži na samom sajtu.

 

Web programiranje

 

U većini slučajeva izrada web sajta se danas radi po šablonu. Logo, boje i slike su drugačije, ali kod većine sajtova primetićete šablonsku strukturu. U pozadini (backendu) sajta programeri koriste različit CMS (Content Management Sistem) - WordPress, Drupal, itd. Ili pak Custom CMS, sistem koji su sami isprogramirali.


Primena ili promena dizajna odnosno izgleda sajta nije nešto o čemu treba da brinete jer predstavlja promenljivi element na svakom CMS-u i deo je tzv. Frontend programiranja. Međutim, shodno poslovanju, ponekad je potrebno uključiti specifične i napredne funkcionalnosti odnosno module. Takođe, uređenost programskog koda može bitno da utiče na pozicioniranje web sajta u pretragama. Dobar web sajt podrazumeva brzo učitavanje, kao i dobru optimizaciju sadržaja kako bi bio prihvaćen od strane robota odnosno pretraživača i dobro pozicioniran u pretragama.

 

SEO - optimizacija web sajta

 

Optimizovan web sajt je put ka novom klijentu, onom koji vas je pronašao putem online pretrage. Primarna optimizacija web sajta podrazumava tehničku optimizaciju koda, kao i optimizaciju sadržaja na ključne reči.


Proces optimizacije web sajta za pretrage nije posao koji se jednom uradi. On podrazumeva kontinuirano ažuriranje sadržaja i praćenje tehnoloških unapređenja. Uz unapređivanje koda na sajtu povremeno su potrebna i dodatna podešavanja na hosting serveru. Jednom kada ste zauzeli prve poziciji u pretragama za ključne reči bitne za vaše poslovanje, ne znači da ćete tu i ostati. Jedino kvalitetan i uporan rad u kontinuitetu vam može omogućiti da te visoke pozicije u rezultatima pretraga i zadržite.

 

 

Internet je doveo do promene navika potrošača, omogućio je brzu pretragu i lako upoređivanje ponuda. Danas mnogi poslovi bez prisustva na internetu ne bi mogli da opstanu ili postoje.

 

...primer Turistička agencija

 

Izrada web sajta prezentacionog karaktera je namenjena pravnim licima, dok kod fizičkih lica obično govorimo o razvoju blog portala. Izrada web portala ili biznis direktorijuma informativnog karaktera se bitno razlikuje po strukturi prezentovanja informacija od prethodno pomenutih. Ipak, svi ovi tipovi sajtova su slični, te je i njihova izrada slična, dok sajtovi koji nude direktnu mogućnost kupovine spadaju u internet prodavnice.