Content Marketing Tehnike

 

Ukoliko želite da svoj biznis unapredite u online okruženju, sigurno je da ćete morati da se susretnete, ali i primenite veliki broj tehnika content marketinga u svom digitalnom pristupu. Kako se kvalitet sadržaja koji objavljujete i plasirate neminovno dovodi u vezu sa kvalitetom vašeg poslovanja, content marketing strategija predstavlja neophodan korak na putu uspeha vašeg biznisa.


Otkrijte šta je to zapravo content marketing i kako vam može biti od pomoći prilikom predstavljanja, ali i pozicioniranja na internetu.

Content Marketing

 

Content marketing kao važna strategija poslovanja

 

Content marketing predstavlja kreiranje i deljenje kvalitetnog sadržaja koji za krajnji cilj ima privlačenje potencijalnih klijenata i njihovo pretvaranje u sigurne i verne kupce vaše usluge odnosno proizvoda. Content marketing se sastoji od različitih tehnika i alata putem kojih se kreiraju content strategije i sprovode određene planirane akcije u delo. Primena odnosno izbor alata koji se koriste u content marketing strategiji u velikoj meri zavisi od same prirode vašeg biznisa, ali i krajnjih ciljeva koje želite da postignete. Najbolje rezultate svakako donose strategije koje ne samo da koriste širok spektar tehnika, već ih i kombinuju, u skladu sa aktuelnim potrebama i promenama na tržištu.

Savršena kombinacija content tehnika

 

Do sada ste se sigurno susreli sa pojmom copywritinga i pisanja za internet. Ono što je glavna karakteristika copywritinga je kreiranje sadržaja koji prodaje putem primamljivih naslova i podnaslova, i sadržaja koji direktno ili indirektno poziva na kupovinu. Međutim, content marketing je daleko širi pojam. Koristeći copywriting tehnike prilikom kreiranja sadržaja, vodeći se SEO pravilima koja podrazumevaju korišćenje izabranih ključnih reči relevantnih za datu oblast, kreira se kvalitetan sadržaj koji je na pravi način povezan sa vašim biznisom. Uz to, pažljivo odabrana lokacija gde će se tako kreiran sadržaj plasirati, u skladu sa ciljevima same content strategije, nesumljivo donosi rezultate koji se ogledaju u povećanoj kvalitetnoj poseti vašem sajtu i stoga unapređenju i napretku vašeg poslovanja.

 

 

Umetnost kreiranja sadržaja

 

Imate tekst koji je tehnički korektan; zadovoljava propisane standarde dužine, kao i upotrebe ključnih reči, gramatički ispravan - međutim, ne donosi rezultate; ne stimuliše reakciju, ne edukuje i na kraju, ne proizvodi konverziju. Gde je greška? U detaljima i znanjima koja su potrebna da se stvori kvalitetan sadržaj. Svaki tekst je malo umetničko delo koje traži vreme, ali i veštine da se kreira. Neophodno je dobro osmisliti, istražiti, i napokon obraditi zadatu temu. Tek kada je tekst podjednako zanimljiv koliko i tehnički korektan, možemo očekivati da će postići ono što želimo – biti pročitan, ali i proizvesti reakciju u vidu akcije čitaoca.

Plasiranje sadržaja

 

Od velikog značaja je izbor mesta gde ćete plasirati sadržaj koji će ujedno promovisati vaš biznis, ali i podići autoritet vašeg sajta. Različite tehnike omogućavaju da vaš sadržaj stigne na prava mesta, i da ih pročita veći broj ljudi; postovi na gostujućim portalima (guest postovi) sa linkom ka vašem sajtu, kao i PR članci podići će vidljivost vašeg biznisa, a vama otvoriti nova vrata.
Kada se tekstovi plasiraju na gostujuće portale, često je potrebno plasirati i odgovarajuću fotografiju koja bi bila u skladu sa tekstom. Za te prilike se fotografije kupuju online, sa nekih od stock sajtova. Za pojedine portale, neretko se angažuju i profesionalni fotografi, kako bi fotografije na pravi način oslikale potrebnu atmosferu ili akciju, te su neophodne i fotografske usluge.

 

Osnovna odlika content marketinga je da kompletan sadržaj koji delite sa svojom publikom mora biti u uskoj vezi sa onim šta prodajete. Na taj način, kroz sadržaj, svoje potencijalne klijente možete da informišete i edukujete o tome šta i kako radite, kako biste im ulili poverenje i osigurali da postanu vaši verni kupci, koji će vam se rado vraćati.

 

...obaveza ili dobra praksa