Blog

Hakovanje profila na društvenim mrežama – kako se zaštititi?

Fotografija od: depositphoto.com


Zašto se hakuje profil?


Hakovan profil može da napravi velike probleme vlasniku profila. Nekada su se neprijatnosti sastojale samo u slanju neželjenih i vulgarnih poruka korisnicima, čime se gubi kredibilitet brenda. Iako je ovo važno, danas se dešavaju mnogo gore stvari, a tu pre svega mislimo na pranje novca. Na primeru naših klijenata uverili smo da su hakeri u stanju da iskoriste velike sume novca, koje se nalaze na karticama korisnika, za različite promotivne kampanje. Ukoliko na vreme ovo ne zaustavite i zamrznete karticu, velike su verovatnoće da će ogromne sume novca biti potrošene.

S obzirom na to da je hakovan profil na društvenim mrežama teško povratiti i dokazati da je u pitanju prevara, kao agencija za digitalni marketing možemo dati nekoliko saveta koje biste mogli da usvojite kako biste povećali sigurnost svih svojih naloga i mogli bez problema da uživate u svim mogućnostima društvenih mreža.
 

#1 Nikada nemojte držati novac na kartici


Prvi i osnovni savet jeste da kartice za internet plaćanja uvek budu bez novca. Tek kada znate na šta ćete taj novac potrošiti, uplatite na karticu sumu koja vam je potrebna. Na taj način sigurni ste da čak i ako se desi hakovanje profila, nećete imati strah od toga da će neko ukrasti vaš novac. 
 

#2 Reinstalirajte sistem


Ukoliko se sećate da ste u poslednje vreme kliknuli na neki čudan link ili reklamu, obavezno reinstalirajte sistem, pa tek onda krenite u akciju menjanja šifre. Velike su šanse da u tom slučaju na svom računaru imate tzv keylogger. Dovoljno je samo nekoliko minuta nepažnje na kompjuteru da vam neko instalira keylogger, koji će kasnije slati na e-mail hakeru sve što vi budete kucali na racunaru. Samim tim, imaće i informacije o vašoj novoj šifri. Vaš nalog postaće hakovan profil, a to svakako želimo da izbegnemo.

 

 

#3 Stavite “jaku” šifru


Kada je reč o lozinkama koje koristite za svoje naloge na društvenim mrežama, potrudite se da ne budu previse očigledne. Koristite kako mala, tako i velika slova, ali i brojeve i znakove interpunkcije. Kada menjate lozinku, obavezno izaberite opciju koja će vas izlogovati sa Facebooka sa svih uređaja na kojima ste možda još uvek ulogovani ( Security- where you are logged in – end all activity ).
 

#4 Proveravajte sve dostupne opcije


Ono što vam još savetujemo da u podešavanjima postavite jeste proveru uređaja sa kojih se prijavljuje na vaš nalog ( PODEŠAVANJA-BEZBEDNOST I PRIJAVLJIVANJE ). Ukoliko pronađete nešto što nije vaše, imate posla s uljezom i vreme je da promenite lozinku i postavite dvostruku potvrdu identiteta.

 

#5 Dvostruka potvrda identiteta


Ukoliko se na nalog bude prijavljeno sa nekog uređaja koji nije uobičajen ( na primer vaš telefon ili računar ) na vašu e mail adresu će stizati obaveštenje upozorenja, a na telefon kod koji je potrebno uneti da bi se pristupilo profilu. Bez koda biće nemoguć ulazak. Ovu opciju podesićete u samo nekoliko klikova ( PODEŠAVANJA-BEZBEDNOST I PRIJAVLJIVANJE ), a mnogo će vam značiti. Ukoliko se vašim profilom već bavi neka agencija za digitalni marketing, ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema.

 

#6 Facebook centar za pomoć


Obavezno pogledajte opcije koje nudi Facebook centar za pomoć. Svakako da postoje opcije na Facebook-u preko kojih možete prijaviti da vam je hakovan profil, ukoliko do toga dođe. Ono na šta morate biti spremni jeste čekanje na odgovor.

Možda do sada niste ni znali, ali hakovanje profila na internetu spada u visokotehnološki kriminal. Dakle, to nije nikakva naivna stvar sa kojom se treba igrati. Iako su društvene mreže tu kako da olakšaju našu svakodnevicu, tako i poboljšaju poslovanje, treba biti oprezan. Vodite računa o tome preko kojih se sve uređaja prijavljujete, kome dajete lozinke i ne zaboravite da podesite dvostruku potvrdu identiteta, kako biste bili potpuno sigurni i u toku sa svim dešavanjima na profilu.

Autor teksta:  Sara Kulić