Blog

SEO ili Google Ads, šta je bolje?



 

Ukoliko se dvoumite između SEO i Google Ads kampanja i tumačite šta je za vaš biznis u ovom trenutku plodonosnije, predlažemo vam da najpre sagledate prednosti i jednog i drugog vida ulaganja u svetu marketinga. Do kraja teksta pročitajte šta odvaja ove dve moćne marketinške strategije i kako da odlučite da li je za vas bolji SEO ili Google Ads.

 

Šta je SEO i za šta služi?

 

SEO (Search Engine Optimization) je skup metoda, analiza i strategija koje vam daju vidljivost i viši rang na organskim, neplaćenim pozicijama pretrage na određene ključne reči. SEO zahteva disciplinu praćenja, analize i poređenja, kao i konstantnog unapređivanja kako bi vaša web stranica bila privlačna za kupce.

 

optimizacija sajta seo


Ipak, SEO ne čini samo istraživanje ključnih reči i upravljanje sadržajem na osnovu te analize, već uključuje i optimizaciju izgleda i dizajna sajta kako bi bio jednostavan za korišćenje i lak za navigaciju, privlačeći posetioce na vašu web lokaciju na logičan način.

 

Šta je Google Ads i za šta ga koristimo?

 

S druge strane, Google Ads je posebna metoda multimedijalnog oglašavanja. Jednostavno rečeno, ovaj tip oglašavanja daje vam mogućnost da napravite oglas i da platite svaki put kad neko klikne na njega. Kada korisnik pretražuje u pretraživaču, uz plaćene oglase vi ćete biti ti koji će među prvima ponuditi svoje usluge a kvalitetna analiza omogućiće vam da ciljate korisnike koji su zainteresovani za određene teme.

Google Ads je neprikosnoven ako želite vidljivost na važne ključne reči koje se pretražuju, čak i pre nego što steknete reputaciju sajta i rangiranje na SEO koji su vam potrebni da biste videli rezultate svojih organskih napora. 

 

ads kampanja google ads

 

Kako da odlučim: SEO ili Ads?

 

Oba vida oglašavanja neminovno će vam doneti rezultate, ali da li će za vaš biznis bolji učinak imati SEO ili Google Ads zavisi od ovih 5 faktora koje vam predstavljamo u nastavku.

 

1. Ciljevi kampanja u vašem biznisu

 

Kad se odlučite za oglašavanje, razmislite najpre koji vam je osnovni cilj.
SEO je bolje rešenje ukoliko vam je cilj da ostvarite dugoročne rezultate i stabilnost pri dovođenju publike na web stranicu.

S druge strane, ako vam je cilj da dođete do brzih i merljivih rezultata, Google Ads pomoći će vam da, postavljanjem plaćenih oglasa dođete do ciljane publike u kratkom vremenskom roku.

 

2. Budžet koji ulažete u marketing

 

Razmotrite koliki budžet ste trenutno u mogućnosti da uložite u marketinški poduhvat.

SEO je za vas bolje rešenje ako ste spremni da kontinuirano ulažete određenu sumu novca u kreiranje kvalitetnog sadržaja, tehničku optimizaciju i izgradnju autoriteta domena. U slučaju plaćanja SEO-a, imate manja ali kontinuirana ulaganja koja vam zasigurno donese rezultate.

Ako se odlučite za Google Ads, planirajte izdvajanje većeg budžeta za plaćene oglase u datom trenutku. Rezultate ćete videti odmah čim počne kampanja, ali znajte da je smanjenje saobraćaja prema vašoj web stranici neminovna kad kampanja istekne.

 

3. Trajanje rezultata oglašavanja

 

Kad se odlučite da platite i samim tim unapredite svoj biznis u online svetu, razmislite koliko želite da vaša pojavnost traje. Normalno je da ćete reći zauvek ali treba da znate sledeće: Rezultati koje ćete postići sa SEO-om mogu biti trajni i mogu donositi posetu vašoj web stranici čak i onda kada prestanete aktivno da se bavite kreiranjem sadržaja. S druge strane, Google Ads vam donese veliki broj poseta na najbži i najefikasniji način, ali to ne traje dugo jer će se poseta smanjiti čim se završi plaćena reklama.

 

4. Konkurencija kao bitan faktor pri odluci

 

Morate zaviriti i pomno ispratiti kako se drugi iz vaše niše predstavljaju na online tržištu, kako se oglašavaju, ko od njih postiže najbolje rezultate i zašto. Potom razmislite o sledećem i biće vam lako da odlučite:

Ukoliko je tržište konkurentno, SEO strategija može da potraje duže od planiranog. Biće vam teže da se rangirate na organskim pretragama među onima koji godinama ulažu u sadržaj, dizajn i korisničko iskustvo na svojoj web stranici. Google Ads će vam u tom slučaju pomoći da se nađete u vrhovima pretrage bez obzira na konkurenciju i njihove napore.

Treba da znate da se trenutno i u ovom segmentu vodi ozbiljna borba iz koje proizlazi da se, onaj ko plati više i rangira bolje.

 

5. Tip usluge ili proizvoda koji nudite na tržištu

 

Ako se na online tržištu pojavite sa kompleksnim i neobičnim proizvodom ili uslugom o kojoj posetioci ne znaju puno, morate biti svesni da je za vas SEO mnogo bolje rešenje. Zašto?

SEO će vam dati priliku da duži vremenski period pružate detaljne informacije i konstantno dopunjujete sadržaj omogućavajući publici da upozna, razume i prihvati vaš proizvod ili uslugu kao potrebu.

S druge strane, ako nudite proizvod ili uslugu koja ne zahteva upoznavanje i zavisi samo od brze odluke kupca, za vas je Google Ads pravo rešenje jer ćete brzo i lako doći na vrh pretrage gde će vašeg kupca deliti samo jedan klik od kupovine.

 

Zaključak

 

Za najbolje rezultate u online biznisu, naš predlog je da kombinujete obe strategije. Čak iako vaš online biznis tek počinje, uz Google Ads možete brzo dovesti publiku na svoj sajt i upoznati je sa ponudom. Pararelno s tim, ulaganjem u SEO dobićete dugoročne rezultate i stabilne posete na organskom nivou.

Za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti ali, da biste izbegli lobotomna razmišljanja o tome šta je u ovom trenutku najbolje za vaš biznis, angažujte profesionalce koji će, uz pomoć adekvatnih alata i dugogodišnjeg iskustva, odlučiti i sprovesti čitavu strategiju umesto vas. Postoji niz faktora koje ste u riziku da previdite, zato vam predlažemo da se opustite i skoncentrišete na svoje poslovanje dok vam profesionalni tim planira i sprovodi čitav niz aktivnosti koje će vam obezbediti prvo mesto na Google-u.

Pozovite nas ili zakažite besplatne konsultacije, tu smo da za vaš biznis odaberemo najbolje.

 

 

posaljite uput cta dugme

Tagovi:  google ads,   seo,   optimizacija sajta,