Blog

Saveti za uspešan YouTube marketing



U sada već skoro dvodecenijskom radu sa klijentima, zaključili smo samo jedno – važno je pratiti trendove i usavršavati se. Vrlo često nam se javljaju ljudi koji su zaista osvešćeni kada je digitalni marketing u pitanju, upoznati su sa optimizacijom sajta, vrlo pristojno su vodili svoje društvene mreže i sadržajno dorađivali sajt, međutim, uspeh je izostajao. Analizom smo došli do zaključka da im je svima falila jedna stvar – da isprate nove trendove i idu u korak sa njima. Youtube je kanal komunikacije na koji su mnogi zaboravljali, ili su smatrali da je rezervisan samo za velike brendove koji imaju velike budžete. Da li ste znali da je Youtube posle Google.com najposećeniji sajt na svetu sa preko 22 milijarde poseta za prošlu godinu? Kada pričamo o video marketingu, ne postoji bolji kanal oglašavanja. Upravo u ovom tekstu objašnjavamo vam kako reklamirati youtube kanal i kako pokrenuti dobar youtube marketing.

 

youtube serveri

 

Zašto je youtube marketing toliko uspešan?


Razmislite samo kratko – kako i zašto je Instagram postao odjednom tako popularan? Odgovor je jednostavan – bazirao se na fotografiji bez mnogo teksta. Živimo u brzom svetu i ljudima je jednostavno mnogo lakše da gledaju nego da čitaju. Ali, ipak je nekada važno nešto i reći, zar ne? Posebno ukoliko ste brend koji nudi svoju uslugu ili prodaje određeni proizvod. Važno je reći, pokazati i dokazati sve njegove benefite. E tada stupa na snagu ona čuvena reč – SLUŠANJE i njegovo visočanstvo video.


Kako reklamirati youtube kanal?


Youtube kampanje se pokreću putem alata Google Ads, putem kojeg se pokreću i regularne Search i Display kampanje. Ovo je jedan od najjeftinijih vidova oglašavanja, uz široku mogućnost targetiranja prema ključnim rečima, interesovanjima, lokaciji, godinama, polu… Mogući su različiti prikazi, tzv Non-skippable in-stream ili Skippable. Dakle, vrlo jednostavno možete doći do svoje ciljne grupe. Naša agencija za digitalni marketing ima svoj youtube tim koji je tu za vas, ukoliko su vam potrebni profesionalci koji će raditi za vaš brend.


Kada je u pitanju youtube reklama, cena video oglašavanja je veoma pristupačna. Važno je da naglasimo da postoji razlika između impressions (viđenja) i views (pregleda). Tako, na primer, ako je postavljen video koji traje minut za kampanju 5 sekundi skip, do 30 sekunde se računa kao Impression i ne plaća se. Pregledi (views) se plaćaju, a oni se računaju kao svaki odgledani klip preko 30 sekundi. Kada su u pitanju pregledi youtube reklama, cena je u proseku 1 rsd, prema iskustvu sa klijentima sa kojima smo radili u Srbiji. Dodatno se plaćaju klikovi koji vode ka landing page na koji vodi youtube reklama, cena klika može biti veoma različita.


U svetlu smart TV uređaja, u zavisnosti kako se postavi kampanja, od 20% do 30% pregleda je na TV ekranima.

 

youtube-marketing

 

Reklama nije dovoljna


Najbolje rezultate Youtube daje kada ne radite samo reklamu, već imate zanimljiv i ažuran kanal. Promo video je jedno, dok se putem edukativnih i zanimljivih videa dolazi do organskih pregleda. Stoga, ako nas pitate kako reklamirati youtube kanal, obavezan savet je da uložite u kvalitetne video materijale.


Kao što smo na početku rekli, važno je da pratite trendove iz ove oblasti, beležite koji tip videa je interesantan u kom trenutku, a onda njih prilagodite svom biznisu i date lični pečat. Sve ovo nije ni malo lako, ali kao agencija za digitalni marketing imamo svoj tim fotografa i videografa koji su tu da isprate celu priču i budu našim klijentima na dohvat ruke za ovakve projekte.


Shorts VS Reels


Ukoliko znate šta su Shorts videi možete reći da ipak pratite youtube scenu. Shorts video je pandan Reels video formatu na Instagramu. Ovo je jedna fenomenalna novina na youtube-u, iz razloga što je po prvi put dozvoljeno da se postavljaju vertikalni video snimci, a da ne morate da ih ubacujete u horizontalne remove da biste ih uploadovali. Ove godine youtube koristi svoj pun potencijal. Vertikalni videi su odlični iz razloga što zauzmu ceo ekran vašeg potencijalnog kupca/korisnika vašeg proizvoda/usluge dok se opušta i gleda Shorts. Na taj način preuzimate njegov fokus i pažnju.


Ukoliko vam sve ovo deluje komplikovano, agencija za digitalni marketing *nbgcreator je tu da vam pomogne i reši sve youtube marketing dileme. Kontaktirajte nas na brojeve telefona 064/1805113 i 060/0999040 i vrlo rado ćemo prihvatiti da zajednički stvaramo nove strategije i radimo na građenju vašeg brenda.

 

Autor teksta:  Sara Kulić