Unapređenje prodaje

 

Unapređenje prodaje putem loyalty programa podrazumeva animiranje poznatog klijenta putem različitih tehnika. Većina loyalty programa se svodi na izdavanje loyalty kartica i skupljanje poena prilikom svake naredne kupovine koji donose popust.


Rad sa poznatim kupcem, uz kombinovanje tradicionalnih tehnika marketinga sa online pristupom, nudi širok dijapazon alata koji donosi različite rezultate u zavisnosti od delatnosti poslovanja.

 

Loyalty program - Unapređenje prodaje

 

Kartica lojalnosti

 

Tamo gde su proizvodi i usluge podložne ponovnoj kupovini, animiranje poznatog kupca putem skupljanja poena i učlanjenja u loyalty klub je poželjno, odnosno predstavlja preko potreban put razvoja poslovanja ne samo usled rastuće konkurencije, već razvojni put u kome se gradi klijent na dugoročne staze.

Izgradnja kupaca putem loyalty programa i kartica, nije rezervisana samo za poslove koji u svojoj ponudi imaju široku ponudu, već na tome treba da rade firme i poslovi kod kojih se očekuje potreba korisnika za servisom i raznim vrstama unapređenja odnosno kupovine dodatnih, pratećih usluga i proizvoda.

Uzimajući u obzir internet pismenost današnjice, povezivanje prodaje fizičkog i online sveta predstavlja neminovnost. Objedinjavanjem, odnosno prevođenjem i povezivanjem lojalnosti kupca iz fizičkog sveta u online svet, obezbeđuje obostranu korist u smislu da su lojalnom kupcu omogućene sve povoljnosti na daljinu bez ulaska u radnju, te da je prodavac zapravo u mogućnosti da pristupi širem tržištu bez fizičke prisutnosti.

 

Affiliate marketing

 

Na različite načine, uz adekvatne bonuse, putem dobro osmišljenog affiliate marketinga, moguće je formirati prodajnu mrežu (sales forces) bez ulaganja u kadrove, bez obaveza u vidu doprinosa prema državi, bez plaćenih odmora i bolovanja i bez ugovora. Najbolji ugovori sa ovom vrstom saradnika su poštena i jasna kompenzacija prevođenja posete u kupovinu. Po realizaciji affiliate partner biva nagrađen, ali vam isti taj partner dovodi i posetu na sajtu.


Affiliate marketing, kada su vaši proizvodi i usluge interesantni širokoj populaciji ili pak uskim afinitetima, uz izbor dobrih saradnika koje prati velika populacija, ili su u mogućnosti da da dođu do ciljanih kupaca, može biti razvojni put prodaje bez ulaganja u kadrove sa obavezama.

 

Newsletter i sms marketing

 

Puštanje newsletter i sms kampanja na kupljene liste se smatra spamom. Čak i kada su liste proverene i poznate, ovakve kampanje shodno našem iskustvu ne donose rezultate, već u većini slučajeva postižu negativan efekat po sajt oglašivača.


Newsletter i/ili sms marketing je dobar i poželjan za rad sa poznatim kupcima u prihvatljivoj meri. Danas su korisnici interneta prebukirani mail kampanjama, i kao što flajeri u poštanskom sandučetu u fizičkom svetu zapravo završavaju u kanti, tako i većina mailova se ne otvara i ne čita. Ova vrste marketinga, slanje oglasnih poruka, treba da bude usmerena ka poznatom kupcu, umerena i ako je to moguće personalizovana.


Personalizovane poruke se izvode na osnovu prethodnih interesovanja i kupovina. Ove poruke mogu da budu i grupne, oglašavanje akcija i popusta, ali ono što je presudno je da korišćenjem ove tehnike marketinga radite na razvoju postojećih kupca korišćenjem isključivo sopstvene baze kupaca.

 

Mobilne aplikacije

 

Već godinama unazad podrazumeva se da sajt mora biti "responsive" odnosno da se prilagođava mobilnim uređajima. Upotreba interneta putem mobilnih telefona, zavisno od delatnosti, kod većine prelazi čak 80% od ukupnih poseta sajtu.


Dobro osmišljena mobilna aplikacija koja nudi korisniku određene benefite i eksluzivnost je put ulaska u personalizovan prostor korisnika bez uticaja i obaveze plaćanja trećim licima. Jednom kada se instalirate na mobilni uređaj korisnika, potreban je dobro osmišljen sistem, pametan sistem koji je u što većoj meri personalizovan, koji pored slanja stimulativnih poruka (push notifikacija) treba da bude takav da suptilno skuplja podatke o korisniku u njegovom ponašanju.

 

 

Pojedini poslovi koriste globalne mobilne aplikacije usred ograničenih budžeta ili nedovoljne upućenosti. Idealan oblik poslovanja u kome mobilne aplikacije nalaze svoju primenu je onaj kod kojeg postoji česta potreba korisnika za ponovljenom kupovinom.

 

...Primer Restoran sa mogućnošću dostave