Blog

Tehnička SEO optimizacija sajta – najbolja praksa za bolje rangiranje sajta na Google pretragama



Pošto ste u prethodnom članku saznali šta je to tehnička SEO optimizacija sajta, odnosno tehnički SEO, sada ćemo vam predstaviti koje su najbolje prakse koje treba da ispoštujete na sajtu. Ovo su naše preporuke koje možete da koristite za obavljanje sopstvene tehničke SEO revizije.

Pogledajte našu uslugu SEO optimizacija sajta koja ukratko predstavlja bitne delove procesa tehnička SEO optimizacija sajta.

 

Definišite vaš domen (sa www ili bez www)


Prilikom podešavanja web sajta ili bloga morate da definišete vaš domen. Na taj način govorite pretraživačima koju varijaciju domena ćete koristiti tokom celog životnog veka vašeg web sajta.

Zašto je važno ovo podešavanje?

Vaš web sajt je podrazumevano dostupan sa www i bez www ispred naziva vašeg domena.

 

Na primer, ako je vaš domen naziv-domena.com, vašem web sajtu mogu pristupiti i http://www.naziv-domena.com i http://naziv-domena.com (tj. bez www).

Iako je ovo u redu za korisnike, za pretraživače je zbunjujuće jer oni u ovom slučaju posmatraju to kao dva različita web sajta.

To znači da ako ovo ne definišete na početku imaćete probleme sa indeksiranjem, odnosno problem dupliranog sadržaja, što neminovno dovodi do loših pozicija web sajta.

Da biste rešili ovaj problem, morate da postavite željeni domen i da obavestite pretraživače o vašem izboru, što tehnička SEO optimizacija sajta iziskuje.

 

struktura sajta www tehnicka optimizacija sajta

Da li je bolje definisati sajt sa www ili bez www?

 

Jedno od pitanja koje mnogi postavljaju sebi jeste da li ići sa www ispred naziva domena ili verzijom koja je bez www.

Istina je da nema SEO prednosti u odabiru jednog formata u odnosu na drugi, te je to više stvar ličnih prefencija.

Ukoliko ste neodlučni, naš predlog je izbor sa www ispred naziva domena jer nam se to čini prirodnijim. Ipak, nećete ništa pogrešiti i ako se odlučite za opciju bez www.

Ono što je važno jeste da obavestite pretraživače o svojoj odluci i budete dosledni prilikom upotrebe naziva domena, odnosno tokom celog životnog veka vašeg web sajta.

U slučaju da se predomislite, nakon što ste već implementirali željenu opciju, možete koristiti preusmeravanja 301 za prebacivanje između različitih formata. Svakako je preporuka da to pokušate da izbegnete, jer se zbog potencijalne migracije domena ova opcija ne preporučuje.

 

Prilagodite vaš Robots.txt

 

Nakon što završite sa podešavanjem željenog domena, sledeći korak je provera i optimizacija robots.txt fajla, jer u suprotnom tehnička SEO optimizacija sajta ne bi bila potpuna.

Šta je robots.txt? Robots.txt je tekstualni fajl koji se nalazi u glavnom direktorijumu vašeg web sajta, a koji pretraživačima daje uputstva o tome koje stranice vašeg sajta mogu da se indeksiraju i dodaju u bazu indeksiranih stranica tog pretraživača.

Format ove datoteke je vrlo jednostavan i u većini slučajeva ne morate unositi nikakve izmene u nju.

Ono što je važno jeste da proverite da u tom fajlu slučajno nemate blokiranja koja će onemogućiti robote pretraživača da indeksiraju vaš web sajt, odnosno stranice sajta.

 

Optimizacija URL adresa stranica sajta


Sledeća stavka na vašoj listi, kada je tehnička SEO optimizacija sajta u pitanju, je i provera strukture URL adresa web stranice. Pod strukturom URL-a podrazumevamo format vaših URL-ova.

Najbolje SEO prakse diktiraju sledeće u vezi sa URL-ovima:

• Koristite mala slova
• Koristite srednju crtu („–„) za odvajanje reči u URL-u
• Neka reči unutar URL-a budu što kraće, a smislene (u vezi sa samim sadržajem stranice)
• Izbegavajte upotrebu nepotrebnih slova ili reči
• Koristite ključne reči u URL-u, ali se trudite da ih ne forsirate onda kada se ne uklapaju u smisao

Dakle, nakon što definišete format strukture URL-ova, ono što ćete morati učiniti prilikom objavljivanja novog sadržaja jeste optimizacija URL-ova.

Obično svi CMS sistemi formiraju URL stranice na osnovu njenog naziva.

Na primer, ako je ovo vaš naslov „10 najboljih SEO primera za početnike“, URL generisan od strane CMS-a će biti http://www.naziv-domena.com/10-najboljih-seo-primera-za-početnike.

Ovo nije loše, ali možete ga učiniti kraćim poput ovog http://www.naziv-domena.com/tehnicki-seo koji je ciljaniji i lakši za pamćenje.

Kao i u slučaju domena, ako odlučite da promenite strukturu linka, to možete učiniti koristeći 301 preusmeravanja.

Nije preporučljivo da menjate nazive URL-ova postojećih stranica, jer je mala dobit od takog rada, ali svakako treba da se trudite da kod novih stranica imate što bolje URL-ove, kraće i usmerene.

 

url struktura sajta

URL struktura

 

Definisanje navigacije i strukture web sajta


Struktura web sajta je vrlo važan SEO faktor kada je u pitanju tehnička SEO optimizacija sajta iz više razloga.

Korisnici žele da duže ostanu na web stranici i brže otkriju šta su tražili, a sa druge strane pretraživači lakše razumeju i indeksiraju web sajt.

Velika greška koju mnogi SEO optimizatori prave je u tome što se trude da optimizuju svoje web sajtove iz ugla konverzije, a da pritom zaboravljaju na navigaciju i strukturu web stranice i time štetno utiču na rad SEO optimizacije.

Tipičan primer je da sakriju od korisnika svoje arhivske stranice i imaju sav sadržaj u jednoj kategoriji.

U prošlosti se smatralo da arhivske stranice ili stranice sa više kategorija mogu naštetiti vašoj SEO optimizaciji. Ovo se pokazalo kao loša SEO praksa.

Google uzima u obzir celokupnu strukturu web stranice prilikom ocenjivanja određene stranice i to je nešto što ne treba zanemariti.

Naravno, stranice vaših kategorija treba da budu optimizovane ako želite da imate bilo kakvu korist.

Pored toga, kako navodi Google, dobro definisana struktura pomaže webmasterima da usmere Google do važnog sadržaja web sajta, što će vam uveliko pomoći u pozicioniranju stranica koje su vam zaista bitne.

---

U narednom tekstu sledi nastavak priče o bitnim delovima sajta, kada je tehnička On-Page SEO optimizacija sajta u pitanju. Dotaći ćemo se „Breadcrumb“ navigacije i njenog značaja, strukturnih podataka (bitni elementi koda), Canocnical URLs, optimizacije Error 404 stranice, značaja i optimizacije XML Sitemap fajla, SSL sertifikata i njegovog uticaja na SEO, brzinu učitavanja stranica i alata za testiranje brzine, važnosti responsive dizajna tj. „Mobile Friendly“ sajta, kao i višejezičnih sajtova i podešavanja jezika.

 

Autor teksta:  Dragan Nedeljković