Blog

Šta je tehnička SEO optimizacija?



Tehnička SEO optimizacija je vrlo važan korak u čitavom SEO procesu. Ako postoje problemi sa vašim tehničkim SEO-om, postoji velika verovatnoća da svi vaši dalji SEO napori neće proizvesti očekivane rezultate. Stoga je ključno da budete sigurni da razumete šta je tehnički SEO, kako da ga proverite, a zatim ispravite, da bi sve vaše dalje aktivnosti na polju optimizacije sadržaja imale smisla.


Dobro je da znate da jednom kada uradite dobru tehničku SEO optimizaciju web sajta i otklonite potencijalne probleme, to nećete morati ponovo da radite.

 

Šta je tehnička SEO optimizacija?


Prvo što treba da znate jeste šta je to SEO optimizacija sajta? Najjednostavnija definicija je da je SEO optimizacija proces optimizacije vaše web stranice za pretraživače.

SEO optimizacija, odnosno SEO proces podrazumeva:

  • Omogućavanje pretraživačima neometani pristup vašoj web lokaciji kako bi je indeksirali
  • Postojanje visokokvalitetnog sadržaja na sajtu, koji je u skladu sa tematikom sajta i ujedno dobar (čitljiv) za pretraživače
  • Davanje pretraživačima (crawlers) prave signale kako bi najbolje razumeli strukturu vaše web stranice
  • Pomaganje robotima pretraživača (search engine spiders) da shvate značenje (kontekst) vašeg sadržaja
  • Davanje dobrog razloga algoritmima pretraživača (search engine algorithms) da veruje vašoj web lokaciji i na osnovu toga da je rangiraju na visoke pozicije u rezultatima pretraga


Nakon što sve gore uradite pravilno, vaš web sajt će biti „SEO friendly“ i dobar kandidat za pojavljivanje u rezultatima pretrage za mnoge ključne reči, povezane sa vašim sadržajem.

 

Prvi korak SEO optimizacije sadržaja


Da bi se vaš sajt uopšte našao u bazi pretraživača (i samim tim izlazio u pretragama na upite koje korisnici kucaju), neophodno je pre toga da roboti samih pretraživača obiđu vaš sajt i indeksiraju sve stranice na njemu. Tokom tog procesa, pretraživači traže javno dostupne web stranice kako bi ih dodali u svoj indeks. Veliki pretraživači (Google, Yahoo, Bing...) pronalaze, čitaju i organizuju pronađene stranice u svojoj bazi podataka kako bi tim stranicama kasnije algoritmi pretraživača mogli da pristupe i daju precizne odgovore na upit koji su uneli korisnici. Upravo iz tog razloga je tehnička optimizacija sadržaja od velike važnosti jer ona predstavlja temelj na kom se zasnivaju svi dalji SEO poslovi i od koje u velikoj meri zavisi i sam uspeh tih poslova.

 

Šta je tehnički SEO?


Tehnički SEO odnosi se na početne korake optimizacije svih stranica vašeg web sajta, tačnije pripremu za fazu posete robota i indeksiranja od strane pretraživača. Dobro urađena tehnička SEO optimizacija omogućava pretraživačima da pristupe, pretražuju, tumače i indeksiraju vašu web stranicu bez ikakvih problema.

Zapravo, glavni cilj rada tehničke SEO optimizacije je da se optimizuju i stuktuiraju stranice web sajta.

Da biste dobili celu sliku, pogledajte dijagram ispod koji prikazuje tri glavna stuba SEO: Tehnički SEO, On-Page SEO i Off-page SEO.
 

seo dijagram

SEO Diagram

 


On-Page SEO optimizacija sajta je povezana sa sadržajem sajta i tehnikama kako da taj sadržaj učinite relevantnijim za ono što korisnik pretražuje, a Off-Page SEO optimizacija (takođe poznata i kao „link building“), predstavlja proces dobijanja naznake ka vašem sajtu (linkova) sa drugih web lokacija, kako biste time povećali autoritet vašeg sajta i omogućili mu višu poziciju rangiranja.

Kao što vidite na gornjem dijagramu, ne postoje jasne granice između tehničkog, on-page i off-page SEO-a, jer svi oni moraju raditi zajedno za potpuno optimizovan web sajt.

 

U narednom tekstu je opisan nastavak priče vezan za pojam "tehnička seo optimizacija sajta" gde je predstavljena najbolja praksa za bolje rangiranje sajta na Google pretragama 

 

Autor teksta:  Dragan Nedeljković