Blog

SEO optimizacija kao ključni faktor uspeha vašeg sajta



Sigurno da ste se i sami puno puta našli u ovoj situaciji: odlazite na internet u potrazi za određenim informacija, ukucali ste ključni pojam u svoj pretraživač kako biste pomoću pretrage brzo došli do potrebnih informacija o temi koja vas zanima, pregledali ste prvu stranicu i kao i većina ljudi za dalje istraživanje i prikupljanje informacija koristite upravo tih prvih nekoliko sajtova koji su se pojavili u vašem pretraživaču, odnosnu one koji su na vrhu pretrage. Upravo zato što obezbeđuje dobru vidljivost i veći broj pregleda u Google pretrazi SEO optimizacija predstavlja važan vid poslovanja na internetu. Ali hajde da krenemo od početka i od samog pojma SEO optimizacija sajta.

 

seo optimizacija usluge seo optimizacije

 

Šta je SEO i zašto je važan za moju web stranicu?


Pretraživači, a to naročito važi za Google, su prozor u svet interneta. Mnogi korisnici interneta širom sveta na svom pretraživaču kao početnu stranicu imaju Google, što je ujedno i najčešće mesto gde traže informacije. To znači da čak i ukoliko vaš sajt ima puno korisnog i zanimljivog sadržaja za vašu publiku, bez SEO optimizacije za Google, sav vaš trud i potencijal ostaju neiskorišćeni. Zato agencije koje se bave internet marketingom, izradom sajtova i pružanju SEO usluga kroz linkovanje ključnih reči iz vašeg sadržaja i SEO optimizaciju sajta mogu da vam obezbede dobar plasman i odličnu polaznu osnovu za vaše poslovanje ili njegovo unapređenje.


SEO (eng. Search Engine Optimization) u prevodu znači optimizacija stranice za pretraživače, odnosno SEO je skup procesa i aktivnosti koji se odvijaju na web stranici i van nje, kako bi stranica imala bolju vidljivost i kako bi korisnici brže putem pretrage u različitim pretraživačima pronašli vašu web stranicu. SEO optimizacija sajta za Google ima za cilj da se vaš sajt pojavi u prvih nekoliko rezultata u pretraživaču (najbolje između 1. i 3. pozicije). Kako bi vaš sajt dostigao te pozicije u pretrazi najvažnije je pored kvalitetnog web sajta uraditi i kvalitetnu SEO optimizaciju sajta za Google. Puno korisnih informacija na ovu temu pronaći ćete u tekstu na našem blogu: Izrada web sajta + SEO optimizacija = dobitna kombinacija.

 

Zašto vam je potrebna dobra SEO optimizacija sajta?

 

  1. Broj novih korisnika koji posete vaš sajt uglavnom dolazi iz organske pretrage sajta. To znači da je Google najvažniji za privlačenje novih korisnika, a pošto živimo u vremenu brzih promena i Google često menja algoritme pretrage, pa je potrebna SEO analiza sajta, kroz koju konstantno možete da pratite statistiku i prilagođavate i unapređujete optimizaciju. Pročitajte i tekst SEO trendovi u 2020. godini
  2. Korisnici koji na ovaj način, putem organske pretrage na pretraživaču u prvih nekoliko rezultata naiđu i odaberu vaš sajtu u najvećem broju slučajeva imaju veliku motivaciju i određeni cilj sa kojim su započeli pretragu. Kada je korisnik jednom došao na vaš sajt jako je važno da na tom sajtu nađe kvalitetan i zanimljiv sadržaj koji će ga dalje zainteresovati za istraživanje.
  3. Ukoliko niko ne posećuje vašu veb stranicu, nemate novih korisnika, a to znači ni novih potencijalnih kupaca. SEO optimizacija sajta se brine o tome da vas vaša ciljna grupa pronađe. Veći broj posetilaca znači i bolje generisanje vašeg sajta u pretraživačima. 
  4. SEO usluge su trajne i puno povoljnije od mesečnih reklama.
  5. SEO optimizacija sajta stavlja vaše proizvode ili usluge u top 10 rezultata. To što korisnici tokom pretrage vide ime vašeg proizvoda ili usluge utiče na popularnost i podizanje svesti o postojanju i postojanosti vašeg brenda. 
  6. SEO analiza sajta vam omogućava da da proverite ključne pokazatelje uspeha sajta (KPI) i kao što smo gore pomenuli, po potrebi ih možete unapređivati ili prilagođavati. 

Cena SEO optimizacije

 

Ono što je važno pomenuti je da postoje različiti parametri koji se prate i akcije koje se sprovode, a koje obuhvata SEO optimizacija sajta tako da cena SEO optimizacije zavisi od različitih kriterijuma i vaših potreba. Takođe cena SEO optimizacije zavisi i od toga da li su SEO usluge za postojeći ili za novi sajt. U najvećem broju slučajeva, kada se pravi novi sajt cena SEO optimizacije je sastavni deo ponude. SEO optimizacija sajta zahteva ulaganje vremena i novca, ali zbog velikog broja benefita koje donosi postala je ključni faktor uspeha svakog veb sajta.

Investirajte svoj novac na pravi način – kontaktirajte nas za dodatne informacije i pitanja vezano za izradu veb sajta i SEO usluge putem našeg formulara – rado ćemo sagledati vaše potrebe, kreirati najbolju ponudu i odgovoriti na sva vaša pitanja.