Blog

SEO trendovi u 2020. godini



U današnje vreme nijedan vid uspešnog poslovanja ne može se zamisliti bez prisutnosti na internetu. Svako ko želi da se informiše o usluzi ili proizvodu koji su mu potrebni, prvo će informacije o tome potražiti online. Ukoliko vas i vašeg poslovanja tamo nema, to je isto kao da ne postojite.

Zapravo, u poslednje vreme važi još jedno strože pravilo koje se nadovezuje na prethodno: ukoliko vas nema na prvoj stranici Google pretrage (ili još preciznije, na prvih nekoliko pozicija prve stranice), kao da ne postojite. Jer, statistika je odavno pokazala kako korisnici retko odlaze čak i na drugu stranicu pretrage, dok one od treće pa na dalje kao i da ne postoje.

Postavlja se pitanje postoji li način da svoj web sajt postavite na ove atraktivne pozicije u pretrazi. Naravno da postoji, i zove se SEO optimizacija.

 

Šta je SEO?


Na pitanje sta je SEO najjednostavniji odgovor bi bio da on predstavlja skup procesa čija je svrha da obezbede sajtu dobru poziciju na Google pretrazi, kao i veći broj pregleda. Naime, Google trenutno koristi preko 200 signala u algoritmu kojima boduje sajtove i dodeljuje im pozicije na svom pretraživaču. Tako se SEO zasniva na što preciznijem razumevanju namere korisnika prilikom ukucavanja ključnih reči na Google pretraživaču. Zato je SEO optimizacija sajta usmerena na definisanje i ispunjavanje ključnih potreba ciljne grupe, kako bi sajt bio što bolje plasiran, a samim tim ostvario i što više pregleda.

U tu svrhu, kompanije koje pružaju SEO usluge moraju se pobrinuti za sam izgled sajta, kao i za njegovo linkovanje, uz izgradnju imidža i reputacije. Sam izgled svojim sadržajem i autorskim tekstovima kvalitetnog sadržaja i optimalne dužine treba da obezbedi dobar tretman od strane Google robota.

Koji SEO trendovi nas očekuju u 2020. godini?

Za 2020. godinu svetski SEO stručnjaci istakli su nekoliko trendova koje je neophodno ispratiti, ukoliko želite da budete konkurentni na internet nebu:

 

BERT optimizacija


Naime, krajem prošle godine Google je plasirao najnoviju, BERT verziju algoritma za pretragu. On predstavlja unapređenu verziju već postojećeg algoritma, a svrha mu je bolje tumačenje namere koju ima korisnik prilikom pretraživanja na webu. Glavna je izmena u tome što ovaj algoritam prilikom upita ne tumači reč po reč, već pronalazi kontekst iz cele fraze odjednom, na taj način bolje tumačeći nameru korisnika. Postavlja se pitanje kako prilagoditi SEO optimizaciju BERT algoritmu. Potrebno je sadržaje koji se postavljaju na web sajt koncipirati tako da što preciznije odgovaraju na pitanja ciljne grupe. Isto tako, kvalitetni tekstovi uz obilje informacija i dugačke fraze svakako će doprineti boljem plasiranju i većem broju pregleda na pretraživaču.

 

E-A-T SEO


Još jedno algoritamsko ažuriranje koje nam dolazi iz Google-a krajem 2018. godine, a koje je i dalje vrlo aktuelno je takozvani E-A-T SEO. Ovaj termin potiče od reči Expertise, Authority, Trust, odnosno stručnost, autoritet i poverenje. Prevedeno na SEO priču, ove tri odrednice znače merenje stručnosti, verodostojnosti i pouzdanosti web sajta od strane Google-a. ovim kriterijumima meri se sadržaj web stranica, ali i kredibilitet njihovog tvorca, gde se podrazumeva da će se što bolje ocene iz ovih kriterijuma dati je bolji plasman na pretraživaču.

 

Korisničko iskustvo i tehnički SEO


U cilju privlačenja pažnje i njenog zadržavanja prilikom posete web sajta, potrebno je da on pruža vrhunsko korisničko iskustvo. To podrazumeva da na sajtu na vrhunskom nivou funkcioniše sve o čemu smo do sada pričali – od samog izgleda web sajta, preko sadržaja do informacija koje on pruža. Takođe, tehnički aspekt na koji se posebno obraća pažnja na ovom mestu je brzina učitavanja stranica. Ovom prilikom treba imati na umu to da dosta korisnika sajt posećuje sa svojih mobilnih telefona.

 

Mobilni SEO


Iako ova tema nije najnovija, činjenica je da se na tom polju mora raditi, budući da još uvek veliki broj sajtova ne poseduje verzije za mobilne telefone, ili su one jako lose izrađene. Potreba za kvalitetnim mobilnim verzijama je ogromna, budući da su danas mobilni uređaji vrlo kvalitetne izrade, pružajući korisnicima mogućnost da sve svoje poslove završavaju koristeći njih umesto računara. Tako će sajt koji nije prilagođen mobilnom telefonu, i koji je potpuno nepregledan, samo navesti korisnika da se uputi na sledeći izbor na listi pretrage.

 

SEO optimizacija – cena koju možete očekivati


Kada je u pitanju SEO optimizacija, cena svakako nije merilo kvaliteta. Različite kompanije će u različitim iznosima naplaćivati svoje SEO usluge, gde skuplje svakako ne znači kvalitetnije. Kao i uvek, potrebno je detaljno istražiti tržište i svoje poverenje pokloniti kompaniji koja pruža kvalitetnu uslugu uz garantovane rezultate. Osim toga, kad je u pitanju SEO optimizacija, cena koju je potrebno platiti za jedan takav poduhvat će nekima možda delovati visoka. Prilikom razmatranja te ideje, svakako treba uzeti u obzir činjenicu da SEO usluge obezbeđuju kompaniji reklamu i proboj na tržištu, što će se vlasniku web sajta i poslovanja koji se na njemu vodi vremenom vratiti višestruko u odnosu na uložen novac u SEO.


Iako se na pitanje sta je SEO može dati mnogo opširnih odgovora, jedno je svakako sigurno : SEO optimizacija definitivno sve više uzima maha i polako postaje neizostavan član svakog uspešnog online poslovanja. Zato je potražnja za SEO stručnjacima postala sve veća, i dok Google ne osmisli neke potpuno nove algoritme i sisteme vrednovanja, SEO je prva i neizostavna tačka svakog poslovanja.
 

Autor teksta:  Nbgcreator