Blog

Izrada web sajta + SEO optimizacija = dobitna kombinacija



Danas je gotovo nemoguće voditi uspešno poslovanje ukoliko vaša kompanija nije prisutna na webu. Sa razvojem internet tehnologija sve više smo počeli da se oslanjamo na traženje informacija i obavljanje poslova online. A kako se i mobilna tehnologija razvija, internet poslovanje je postalo još lakše i brže.

 

SEO - Search Engine Optimisation


Iz tog razloga, trka za što razvijenijim online poslovanjem odavno je počela. Od suštinske je važnosti postalo biti primećen na internetu, biti zapažen, dominantan i prisutan svuda, jer se pokazalo da to u ogromnoj meri pospešuje razvoj bilo koje vrste poslovanja.

Međutim nije lako postati i ostati konkurentan na internet nebu. Pre svega, potreban je dobro izrađen web sajt, a potom i dobar plasman na Google pretraživaču kako biste obezbedili sebi da budete viđeni. Nešto što stoji iza obe pomenute kategorije danas je poznato kao SEO optimizacija.

 

Izrada web sajta kao polazna tačka


Prilikom izrada web sajta imajte na umu to da on predstavlja vas i vaše poslovanje. On treba da bude modernog i dopadljivog izgleda uz pružanje vrhunskog korisničkog iskustva. Njegova je svrha da zadovolji želje i namere vaših korisnika, kao i da obezbedi njihovu ponovnu, ili još bolje redovnu, posetu vašem sajtu. Takođe, danas izrada web sajta podrazumeva i kreiranje mobilne verzije, budući da sve češće koristimo mobilne telefone prilikom surfovanja. Takođe bitan faktor kod web sajta je i brzina njegovog učitavanja, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da će veliki broj korisnika sajt posećivati putem mobilnog telefona.

 

Izrada web sajtova, cena i ostale pojedinosti


Kada je u pitanju izrada web sajtova, cena se kreira na osnovu više kriterijuma. Tako na primer, izrada sajta na tri ili više jezika košta više u odnosu na sajt koji je dostupan na samo jednom jeziku. Takođe i vođenje Google kampanje u velikoj meri utiče na ukupan iznos, a ono što svakako košta više je izrada web prodavnice. Zato kada je tema izrada web sajtova, cena zaista varira, ali uvek imajte na umu kvalitet pruženih usluga kada budete donosili odluku o tome kojoj kompaniji da poverite ovaj poduhvat.

 

Izrada web sajta + SEO usluge = dobitna kombinacija


SEO optimizacija postala je neizostavan korak u izradi web sajtova. Razlog tome leži u objašnjenju da je seo skup mera koje treba preduzeti kako bi sajt bio dobro pozicioniran na Google pretrazi, a samim tim ostvario i znatno veću posećenost. SEO je fokusiran na razumevanje namere korisnika prilikom kucanja ključnih reči u pretraživaču, pa kompanije koje pružaju SEO usluge treba da prepoznaju i zadovolje potrebe ciljne grupe, kako bi se obezbedile što bolji plasman i posećenost sajta.

 

Osnovna pravila SEO optimizacije


Kompanije koje pružaju SEO usluge postići će željeni cilj radeći na dva ključna polja, poznatija kao onpage SEO i offpage SEO. 


Ukratko, onpage SEO podrazumeva rad na samom sajtu – potrebno je da on atraktivno izgleda, privlačeći i zadržavajući pažnju korisnika. Naime, najvažniji segment SEO optimizacije sajta je njegov sadržaj, gde su pored samog teksta uključeni i slike, šeme, crteži, grafikoni i sve drugo što govori o proizvodima i uslugama koje sajt nudi. Tekstovi moraju biti autorski, opremljeni ciljanim ključnim rečima i dovoljno dugački kako bi obezbedili sebi pravilan tretman od strane Google robota. Pažnja se takođe mora obratiti i na fotografije kojie su prisutne na sajtu. Budući da korisnici neretko pretražuju i fotografije, one, pored kvalitetnih naziva, moraju biti opremljene i alt tagovima koji su neophodni za optimizaciju.

Takođe važan segment koji u velikoj meri utiče na dobro pozicioniranje na pretraživaču jeste postojanje bloga na sajtu. Konstantno opremanje bloga novim tekstovima doprinosi dinamičnosti web sajta. Takođe je potrebno da se tekstovi bave aktuelnostima, budući da ih Google naročito voli i dobro kotira.

Offpage SEO treba da obezbedi izgradnju imidža i reputacije (autoriteta) sajta, što podrazumeva kontinuirani proces izgradnje mreže linkova koji će voditi do sajta. Veća mreža linkova takođe obezbeđuje bolji plasman na Google pretrazi, kao I veći broj pregleda.

 

SEO optimizacija – cena pružanja usluga


Kada je u pitanju SEO optimizacija, cena zavisi od toga da li se radi novi sajt, pa je potrebno uključiti i SEO usluge prilikom razvoja i nakon, ili se optimizacija radi na već postojećem sajtu. Dobra je vesta da je prilikom izrade web sajta SEO optimizacija uglavnom uključena u cenu. Ona je postala toliko neophodna svakom vidu online poslovanja da se više i ne smatra dodatnom uslugom. Seo standard je postao norma po kojoj se izrađuju web sajtovi. Međutim, ukoliko je reč o već postojećem web sajtu, koji je izrađen pre izvesnog vremena i tom prilikom nije bio SEO optimizovan, kompanije koje pružaju SEO usluge optimizaciju će naplatiti po svojim, važećim cenama. Imajte na umu da kada je u pitanju SEO optimizacija, cena koju ćete platiti za ovu uslugu svakako će vam se višestruko vratiti kroz mnogo uspešnije poslovanje koje prisutnost i dominantnost na internet nebu pružaju.


Činjenica je da živimo u vremenu kada online poslovanje sve više uzima maha, pa moramo ispratiti taj trend ukoliko želimo da ostanemo konkurentni na tržištu. Kvalitetan, SEO optimizovan web sajt svakako će vam obezbediti prisutnost i primećenost na internet nebu. Zato angažujte kompaniju koja garantuje dobre rezultate, pospešujući vaše poslovanje da radi znatno uspešnije nego ranije.

 

Autor teksta:  Nbgcreator

Tagovi:  optimizacija,   seo,