Blog

SEM trikovi – kako da unapredite svoj biznis ili zašto su SEO i Content Marketing važni za uspeh vašeg online poslovanja



Svaki sadržaj koji želite da plasirate online, a koji ima za svrhu unapređenje biznisa, da bi postigao ono što mu je načelna namera – a to je da potencijalnog klijenta podstakne na akciju odnosno kupovinu usluge ili proizvoda koji promovišete – neophodno je da, pre svega, bude optimizovan za internet pretraživače kako bi se uopšte i našao pred okom vašeg potencijalnog klijenta. U nastavku pročitajte šta je i kako se kreira SEO (Search Engine Optimisation) sadržaj, zašto bez njega nijedan sajt ne može da opstane u digitalnom svetu, ali i kakve veze Content Marketing ima sa tim. Saznaćete i zašto je neophodno da se u toku stvaranja svakog sadržaja za internet uvek vodite SEO pravilima, ali i šta je sve potrebno da biste dugoročno gradili svoj brend, osigurali prisutnost na internetu, povećali prodaju i unapredili biznis.


U začecima internet ere, kada su pretraživači poput Google, Yahoo i dr. tek počinjali da razvijaju svoje sisteme za rangiranje rezultata pretraga na internetu, sadržaj se kotirao po merilima kompjuterskih robota, dok je potreba samog korisnika odnosno onoga koji pretražuje sadržaj u velikoj meri bila u drugom planu. Vremenom, sistemi su postajali bolji, odnosno rezultati bivali sve relevantniji i za korisnika vredniji. To je dovelo do toga da se i način na koji se rezultati rangiraju drastično promenio. Tako se danas najbolje pozicioniraju sadržaji koji su okrenuti ka korisniku (koji pružaju najbolji odgovor na upit koji je postavljen), ali su podjednako privlačni i samom pretraživaču jer zadovoljavaju kriterijume samog sistema. Tačnije, ova veza je neminovno uzročno-posledična.


Iz tog razloga, stručnjaci digitalnog marketinga, u skladu sa delatnošću samog biznisa, konkurencijom i planiranim budžetima osmišljavaju različite SEM kampanje koje sve imaju isti cilj – da vam obezbede postojanost, ali i vidljivost na internetu koje će vaše poslovanje odvesti putem uspeha.

 

Idealna kombinacija sastojaka za savršen SEO sadržaj koji prodaje


Važno je napomenuti da ukoliko je povećanje posete sajta vaš jedini cilj (i ukoliko u skladu sa tim sadržaj kreirate isključivo za pretraživač), velika je šansa da će rezultati u vidu unapređenja poslovanja koje želite – izostati. Da biste postigli konverziju, neophodno je da sadržajem zadovoljite kako sam pretraživač, tako i potencijalne kupce koji su pretragom stigli do vašeg sajta. Kako to možete postići? Kvalitetom samog sadržaja. Posetiocu ponudite više od onoga što je već dobio samom pretragom. Upravo tu na scenu stupa Content Marketing. Izreka „Content is a King“ nije samo puka fraza, već zaista ima potvrdu u ozbiljnim rezultatima koje kvalitetan sadržaj donosi vašoj online reputaciji, što se pozitivno reflektuje na vaše poslovanje.


Imajte na umu da ukoliko kreirate sadržaj koji nema vrednost za samog posetioca, rizikujete da ga ubrzo i izgubite. Na taj način bounce rate (kratko zadržavanje na sajtu, nekvalitetna poseta) raste, dok konverzija svakako izostaje. Vremenom to rezultira i neminovnim padom na pretragama u pretraživaču, te se vraćate na sam početak, odakle ste i krenuli.


Sa druge strane, vaš sadržaj, bez obzira koliko je kvalitetan, ništa neće postići ukoliko ne stigne do „pravih“ ljudi – vaše ciljne grupe. Upravo je to razlog zašto se kreira sadržaj u skladu sa SEO pravilima – sadržaj koji je optimizovan za pretraživače na željene i relevantne ključne reči sa potrebnom tražnjom.


Uspeh SEM (Search Engine Management) strategija se ogleda upravo u tome da se pomire ove dve strane - da se kreira kvalitetan i jedinstven sadržaj, onaj koji osvaja prve pozicije pretraga na relevantne ključne reči i fraze, ali je ujedno i korisniku dovoljno zanimljiv i informativan da bi ga pročitao, a zatim i dovoljno primamljiv kako bi ga poveo putem kupovine i na kraju postigao konverziju.

 

Druge važne SEO tehnike za dobro pozicioniranje vašeg sajta

 

Iako je sadržaj najvažnija stavka u SEO poslovima, nije jedina na koju je potrebno obratiti pažnju kako bi se unapredilo poslovanje i postigli rezultati koje priželjkujemo. U nastavku pročitajte nekoliko dodatnih SEO tehnika koje za vas izdvajamo, a koje utiču na sveobuhvatan rejting vašeg sajta.


Link Building


Pored kvalitetnog sadržaja, za autoritet vašeg sajta zaslužni su i backlinkovi. Drugim rečima, linkovi koji vode do vašeg sajta značajno utiču na vaš SERP (Search Engine Result Page). Na osnovu broja linkova koji vode do vašeg sajta, pretraživač stvara „sliku“ o kvalitetu samog sadržaja koji plasirate i u skladu sa tim vas smešta na lestvicu relevantnosti po ključnoj reči koja je u vezi. Što vas više sajtova „preporuči“ na ovaj način (i to prvenstveno sajtova koji su sami po sebi već sa dobro izgrađenim autoritetom), to ćete se bolje kotirati na pretragama.
Link building se radi na dva načina – kroz PR objave koje sadrže preporuku (link) do vašeg sajta, i upisom u online bazu firmi.

 

  • PR objave

Tekstovi koji se objavljuju na drugim portalima sa linkom ka vašem sajtu u velikoj meri podižu sveobuhvatan autoritet vašeg sajta. Zato su PR objave sastavni deo aktivnosti unutar svih SEM strategija, bez obzira na delatnost poslovanja, pa i samu dinamiku planiranih aktivnosti. Da biste dobili PR objavu, potrebno je uspostaviti kontakt sa željenim portalom, a zatim i dogovoriti uslove same objave. Agencije su u tim slučajevima u većoj prednosti od pojedinaca koji samostalno rade ove aktivnosti jer su u mogućnosti da obezbede veće pakete, te samim tim dobiju i povoljnije objave od portala. Takođe, veoma značajna stvar prilikom odabira samog portala na kom ćete plasirati tekst je da bude izabran u skladu sa tematikom, ali i napisan u stilu izabranog portala. Stoga je profesionalni pisac (SEO copywriter) i više nego potreban kako bi za ovu potrebu kreirao tekst koji će odgovoriti na temu, biti u skladu sa potrebama portala, ali i kvalitetno optimizovan za pretraživače.

 

  • Online baza firmi odnosno linkova

Takođe jedna od dobrih SEO tehnika koja daje vidne rezultate je upis u različite online direktorijume firmi odakle dobijate direktan link ka vašem sajtu. Ovo je relativno laka tehnika za prikupljanje gore pomenutih linkova, ali ipak, sa njom treba biti obazriv jer predstavlja hod po klizavom terenu. Postoje dobri, ali i loši direktorijumi gde možete postaviti vaš link. Dobri su oni koji vam mogu doneti značajne autoritativne poene jer su i sami sa već izgrađenim visokim autoritetom (poput Yellow Pages i sličnih), dok su loši oni koji su kreirani da budu automatizovani, te se zbog nasumičnih spam linkova koje drže u svojoj bazi neretko nalaze na black listama pretraživača. Ova SEO tehnika se mora sprovoditi veoma pažljivo, sa prethodno dobrom pripremom koja uključuje istraživanje i analizu potencijalnih baza gde biste želeli da upišete vaš sajt.

 

Društvene mreže kao SEO alat

 

Ukoliko želite da unapredite svoj biznis i zaista vidite rezultate od ulaganja u digitalni marketing, neophodno je da koristite prakse koje pokazuju vidne rezultate. Uz klasične SEO tehnike, sa ekspanzijom društvenih mreža poslednjih godina, prisustvo i aktivnosti na istim je od velikog značaja sa pozicioniranje, ali i brendiranje vašeg biznisa. Koje su to strategije na društvenim mrežama koje su od važnosti za vaš biznis možete pročitati ovde.

 


Content Marketing je u neraskidivoj vezi sa SEO. Tačnije, SEO ne postoji bez samog sadržaja. Praktična primena SEO sadržaja je suština samog Content Marketinga. To ujedno znači i da jedini (ispravan) način na koji treba da koristite ključne reči je da ih strateški inkorporirate u sadržaj.


Uz to, imajte na umu da internet pretraživači vole nov, svež sadržaj. Upravo je to razlog iz kog SEM nije jednokratan posao. Nije dovoljno napisati nekoliko dobrih tekstova i na tome stati. Visoka pozicija na pretragama zahteva konstantno i dugoročno ulaganje u SEO i Content Marketing – ulaganje koje će vam se, budite sigurni, višestruko isplatiti.

Autor teksta:  Tamara Lukić

Tagovi:  seo,