Blog

Izrada Android i IOS mobilnih aplikacija



U današnje vreme gotovo je nemoguće zamisliti život bez mobilnog telefona. Budimo se uz njega, ležemo sa njim, u svakom trenutku je uz nas. Deca, tinejdžeri, poslovni ljudi, pa sve češće i stariji sugrađani, svoju svakodnevicu ispunjavaju u svakom trenutku se oslanjajući na mobilni telefon. Šta je to što ove spravice čini toliko zabavnim i neophodnim u svakodnevnom životu? Reč je o tome da je izrada korisnih android i IOS mobilnih aplikacija dovela do popularnosti mobilnih telefona.

Da se osvrnemo na drugi aspekt; u današnje vreme gotovo je nemoguće zamisliti uspešno poslovanje bez razvijenih android i OS mobilnih aplikacija. Kompanije širom sveta, iz svih mogućih delatnosti, prepoznale su ovaj način kao jedan od najboljih za pristup, komunikaciju i održavanje lojalnosti klijenata. Tako je tržište postalo preplavljeno ovim malim pomagalima. Iz tog razloga kompanije koje se bave izradom android i IOS mobilnih aplikacija moraju da insistiraju na kreativnosti i kvalitetu, kako bi svojim klijentima obezbedile aplikaciju koja će se istaći u moru sličnih.

Naime, postoje tri osnovne platforme za koje se izrađuju mobilne aplikacije – IOS, Android i Windows od kojih su najpopularnije Android i IOS mobilne aplikacije. Poželjno je izraditi aplikaciju na sve tri platforme kako biste omogućili svim potencijalnim klijentima da mogu doći do vas.

 

Izrada mobilnih aplikacija – cena zavisi od brojnih faktora


Kada je izrada mobilnih aplikacija u pitanju, pruža se veliki broj izbora i odluka koje treba doneti, i svi oni utiču na konačno formiranje cene za izradu aplikacije. Pre svega, kao što smo već pomenuli, potrebno je odlučiti se za platforme na kojima će aplikacija biti dostupna. Drugi bitan faktor je način korišćenja baze podataka. U tom smislu, postoje native, progresiv i hibridne mobilne aplikacije. Native mobilne aplikacije predstavljaju skuplji, ali kvalitetniji izbor. One su stabilnije i bolje funkcionišu, bez grešaka i prekida u radu. One se prilagođavaju svakoj platformi pojedinačno i najčešće koriste svoju bazu podataka. Iako će pružiti bolje korisničko iskustvo, native aplikacije se ne preporučuju u slučaju velikih baza podataka, koje će opteretiti uređaj korisnika. Ovo je veoma bitan podatak danas, kada postoji jako veliki broj aplikacija koje bismo rado instalirali na svoj uređaj, pa smo često prinuđeni da pravimo selekciju na osnovu prostora koji će data aplikacija zauzeti na našem telefonu.

Iz potrebe za smanjenjem troškova nastaju progresiv i hibridne mobilne aplikacije, koje bazu podataka imaju postavljenu na web serveru, odakle putem servisa vuku podatke. Iako ovo predstavlja finansijski povoljnije rešenje, progresiv i hibridne mobilne aplikacije mogu da imaju neznatne prekide u radu ili sporije učitavanje, ukoliko postoji problem na serveru ili servisu, gde na njihov rad takođe utiče i brzina internet mreže.

 

Izrada IOS aplikacija – cena prati kvalitet


U svakom vidu poslovanja, pa i kada je u pitannju izrada IOS aplikacija, od velike je važnosti poveriti posao sigurnoj, proverenoj i ozbiljnoj kompaniji koja će vam obezbediti kvalitetan proizvod. Ova delatnost je postala izuzetno popularna, iz razloga što je potražnja za izradom aplikacija sve veća. Tako se na tržištu pojavio i veliki broj kompanija koje nude svoje usluge, pa treba bitti oprezan prilikom izbora.

Kada je tema izrada IOS aplikacija, cena je ista kao i za izradu aplikacije na Android platformi. Reč je samo o različitim programskim jezicima, budući da se IOS aplikacije izrađuju na Objective-C programskom jeziku, dok je za Android aplikacije potrebno koristiti Java programski jezik.

 

Mobilne aplikacije kao snažan marketinški alat


Dobra reklama podrazumeva da vaši potencijalni klijenti znaju za vas. Zato je širenje informacija od ključne važnosti, pa kompanije koriste svaku raspoloživu priliku kako bi došle do svojih potencijalnih klijenata. Izrada mobilnih aplikacija ne samo da će pružati usluge vašim klijentima, već će pre svega predstavljati dobru reklamu. Jer samim instaliranjem aplikacije na uređaj korisnika, ona je ostvarila polovinu marketinškog cilja. Nakon toga sledi sama akcija korišćenja usluga, gde je bitno da je aplikacija kvalitetno i interesantno izrađena, kako bi privukla i zadržala pažnju korisnika. Zato je važno posao izrade mobilne aplikacije poveriti uspešnoj kompaniji koja će umeti da vam pruži kvalitetan proizvod.

Korak koji će ozbiljna kompanija preuzeti pre postavljanja aplikacije na Google Play ili App store, jeste plan promocije. Aplikaciju je potrebno promovisati, najbolje kao proizvod, koji će postojećim i potencijalnim klijentima nuditi dodatne povoljnosti. Takođe, neretko se radi i pretpromocija, kada se korisnicima da aplikacija na testiranje. Ovaj korak je od izuzetne važnosti, jer korisnik najbolje može oceniti aplikaciju, iznoseći pri tom sugestije o eventualnim izmenama koje bi bilo dobro primeniti.

U današnje vreme, kada je konkurentnost jaka na svim poljima, nešto što će svakako poboljšati vase poslovanje jeste izrada mobilnih aplikacija. Cena koju ćete pritom platiti za proizvod je svakako daleko manja u odnosu na benefite koje će ovaj čin pružiti vašem poslovanju. Naš stručan i uspešan tim će vam rado pomoći u tome, izrađujući za vas aplikaciju kojom ćete biti zadovoljni i vi i vaši klijenti.

Pogledajte još detalja na našoj stranici usluge Izrada IOS i Android mobilnih aplikacija.

Autor teksta:  Nbgcreator

Tagovi:  izrada aplikacija,   mobilne aplikacije,   ios,   android,