Blog

Izrada sajta iz ugla UX/UI dizajna



Šta zapravo predstavljaju pojmovi UX i UI?


Svaka izrada web sajta i izrada internet prodavnice treba da bude prilagođena publici, tj. korisniku kome je namenjena. Iz tog razloga je izuzetno važno da web dizajner postavi svoje gledište iz ugla običnog čoveka koji će taj sajt da posećuje, kao i iz ugla kreatora i programera kako bi razumeo izvodljivost svog dizajna u tehnologijama u kojima će se taj dizajn razvijati.


Da bi dizajn bio kvalitetan neophodno je da razumemo želje, navike i frustracije korisnika dok koriste naš proizvod preko različitih uređaja kao što su računar, mobilni telefon, tablet i dr.


UX (User Experience) i UI (User Interface) zapravo predstavljaju vezu između korisnika, web dizajnera i web developera.Brending i vizuelni identitet su povezani sa UX i UI i dosta utičun na dizajn koji nije samo vezan za web i digitalne medije.  


UX predstavlja korisničko iskustvo dok koristi naš proizvod. On se nalazi svuda, ne samo u web dizajnu, već su to i dugmići na daljinskom upravljaču, program na veš mašini i sličicama koje treba jasno da predstavljaju funkcije koje ti dugmići obavljaju, da korisniku odmah sa slike bude jasno šta će se desiti ako pritisne neko dugme. UX uvek može da bude bolji, inovativniji i intuitivniji, to je posao koji zahteva stalno učenje i ispitivanje želja i potreba korisnika kroz detaljnu analizu koja je sastavni deo ovog posla. Obaveza UX dizajnera je da osmisli najbolje i najlakše rešenje na koji će se njegov proizvod koristiti (vizuelni identitet), a koji će istovremeno biti u skladu sa zahtevima klijenta i prilagođen developer-ima kako bi projekat bio izvodljiv i završen u razumnim vremenskim rokovima.


Kada govorimo o izvodljivosti projekta, UI je taj koji je zadužen za to da dizajn može kasnije da se kodira tj. programira. Kada je UX dizajn gotov iz njega dobijamo wireframe-ove, sitemap, storyboard-ove i ostale slične materijale koji se kasnije koriste kod UI dizajna kako bi mogao da se napravi interfejs koji će da funkcioniše na različitim uređajima, koji će predstavljati priču o brendu, odgovarati profilu korisnika i povrh svega dobreo izgledati. UI dizajn je taj koji pravi vezu između interakcije, vizuelnog dizajna i informacijske strukture.


UX/UI dizajneri prvenstveno kreiraju dizajn za web, iOS i Android, ali takođe i za ostale uređaje koji imaju programe kao što su pametni TV, automobil ili čak veš mašina.


Ideje pretočene u lako razumljivo i prijatno iskustvo za krajnjeg korisnika uz pomoć pravljenja prototipa, card sorting-a, storymapping-a, AB testiranja, anketa i intervjua to je posao koji UX i UI dizajner obavlja.

 

Tok rada UX i UI dizajna


UX i UI dizajneri usko sarađuju sa developer-ima (Frontend i Backend developeri) Product Owner-ima kao i Product Management-ima, a svi zajedno utiču na krajnje iskustvo korisnika.


Tok rada kod skoro svih projekata izgleda ovako:

 

  1. Koncept razvoja - Analiza mogućih problema i bolnih tačaka, osmišljavanje najboljeg rešenja za nestandardne zahteve kao i kreiranje intuitivnog interfejsa. Ono što je izuzetno bitno je da se dobro osmisli proces registracije i kupovine, tako da bude što bezbolniji za krajnjeg korisnika i da ima što manje prostora za grešku, uz obaveznu povratnu informaciju koja potvrđuje da je sve popunjeno kako treba.
  2. Skiciranje ekrana - Nakon analize i prikupljanja neophodnih informacija i podataka na redu je iscrtavanje skica koje se uglavnom rade na papiru i zahtevaju prilično vremena kako bi se osmislio dizajn koji je izvodljiv u razumnom vremenskom roku.
  3. Crtanje wireframe-ova - Kada su skice gotove i utvrđen “grubi” dizajn na redu je kreiranje detaljnih prototipa, wireframe-ova (linkovanih crteža) kako bi se najbolje prikazao izgled ekrana na različitim rezolucijama za različite uređaje (desktop, laptom, tablet, mobilni…).
  4. Definisanje korisničkog iskustva (UX - User Experience).
  5. Dizajniranje korisničkog interfejsa (UI - User Interface).
  6. Na kraju sledi testiranje i validiranje projekta.

Kada se radi o web dizajnu, uvek treba imati na umu dve osnovne komponente: tehnološku i ljudsku. Ljudsku, jer bi trebalo da naučite što više o korisnicima za koje se pravi projekat, a ujedno i da znate sve o tehnologiju uz čiju pomoć radite. Razvoj projekta je mnogo efikasniji ako dizajner zna sposobnosti i ograničenja tehnologije koja stoji iza dizajna. Zato je neophodno da web dizajner zna makar osnove programiranja.


Prilikom osmišljavanja dizajna treba praviti razliku između tipa sadržaja, jer postoji velika razlika između online prodavnica i prezentacionih sajtova. Iz tog ugla dobro je koristiti već osmišljene šablone koji su namenjeni različitim tipovima sadržaja npr. korpa kod prodavnica, registracija i druge forme je dobro da budu po šablonu, jer su korisnici na njih navikli i očekuju određeni izgled. Sa druge strane što se tiče izgleda, boja, slika, rasporeda, interaktivnog sadržaja, broja stranica, i sl. ostaje nam prostora za kreativnost i jedinstven dizajn koji će klijenta izdvojiti od konkurencije.


Ono na šta treba posebno obratiti pažnju, jeste tipografija i boje koje preovladavaju, jer su one na prvi pogled korisniku najuočljivije pa se vremenom vezuju za web stranicu po čemu ona postaje prepoznatljiva. Takođe, svaka boja ima svoje značenje koje šalje određenu poruku korisniku.


Tipografija je jedan od najbitnijih činilaca UI dizajna. Postoji nepisano pravilo da UI nikada ne treba da sadrži više od dve familije fontova i nekoliko debljina (jačina). Naravno, uvek postoje izuzeci. Ono što je sigurno bitno je da font mora biti čitljiv.


Boje su prvo što se primeti na svakoj web stranici, a kako ona postaje posećenija vremenom korisnici vezuju web stranicu sa primarnim bojama koje su korišćene u dizajnu. Interesantno je igrati se i eksperimantisati sa bojama, ali nikada ne treba da izgubiti iz vida da previše boja i ne izgleda baš lepo. Najbolja praksa je da se uzima mali raspon nijansi čime će se postići dobar vizuelni efekat, da se izabere jedna primarna boja i nekoliko neutralnih, ili boja suprotnih tonova.


Još jedna odlična praksa kod osmišljavanja dizajna je da se izaberu ključne oblasti koje će da budu intuitivne i da ispunjavaju korisničke zahteve, pa kada one budu gotove da se pređe na manje bitna područja.


Ono što nikako ne sme da se zanemari je korišćenje analitike kao sastavni deo procesa izrade sajta. Na taj način se upoznaju korisnici, prikupljaju podaci koji su neophodni za razumevanje njihovih potreba. Ukoliko se pametno iskoriste, ove informacije mogu biti od ključnog značaja za uspeh projekta. Čak i kada je projekat gotov i web sajt pušten u rad, dobro je analizirati reakcije korisnika, prosto upoznati publiku sa ljudske strane.

Neke od bitnih informacija koje možemo dobiti putem analitike su:

 

  • demografske informacije publike,
  • koje su njihove vrednosti,
  • vreme koje provode na internetu
  • metode za interakciju sa sajtovima
  • šta korisnik želi nas i sl.


Kada imamo sve ove informacije, lakše je kreirati funkcionalan i korisniku prilagođen interfejs.

Korišćenje ikonica može da bude interesantno i korisno krajnjem korisniku, jer značajno smanjuju tekst na sajtu i razumljive su na svim jezicima ako se dobro predstave, tj. odabere odgovarajuća slika koja jasno daje do znanja čemu ikonica služi. Pored ikonice može da stoji i kratka tekstualna oznaka kako bi ikonica bila jasnija.


Uvek treba staviti do znanja korisnicima šta će se dogoditi kada izvrše određenu akciju, mora da postoji feedback, ne sme da bude neprijatnih iznenađenja. Ukoliko korisnik popunjava neki formular, treba mu dati do znanja da je formular uspešno popunjen i poslat, nikako korisnik ne sme da ostane zbunjen i da ne zna da li je sve uradio kako treba ili mora od početka da popunjava. Ovo se može postići dugmićima koji menjaju izgled nakon klika, neke animacije prilikom učitavanja stranice, konfirmacione poruke i sl. Ako neka akcija ne može da se poništi uvek treba koristiti upozorenja, koja mogu da budu naglašena oštrim, jakim bojama.

 

Značaj UX i UI dizajna


UX nije nešto što je definitivno i što ima kraj, on je u konstantnom razvoju promenljiv i fluidan. Rad na nekom projektu zapravo nikada nije gotov, uvek postoji mogućnost da se nešto doda ili poboljša, a naročito praćenjem rezultata kroz analitiku. Internet je živ, evoluira, menjaju se trendovi, tehnologija napreduje iz dana u dan, zato kada su UX i UI u pitanju konstantno ima posla i uvek može bolje. Publika je svesna da se granice probijaju, njihov apetit postaje sve veći, pa samim tim i potreba za kvalitetnim UX i UI dizajnom koji je u korak sa ovim promenama. Publika više ne želi proizvod koji funkcioniše, već onaj koji je lak za korišćenje i sa najmanje truda ispunjava njihove želje.


Uvek treba imati na umu da je cilj izdvojiti se od konkurencije jedinstvenim dizajnom, novi i uzbudljivim elementima, praćenjem promena i trendova na tržištu, lakoćom i intuitivnim korišćenjem. Fascinantno je to koliko postoji načina da budete kreativni i jedinstveni, a da ipak dođete do željenog cilja kako sa strane klijenta, tako i iz ugla korisnika.

 

Autor teksta:  Nataša Krajnalić

Tagovi:  ux,   ui,   dizajn,